nieuws

1,5 miljoen vrouwelijke arbeidskrachten onbenut

Persoonlijke ontwikkeling

De arbeidskracht van 1,5 miljoen vrouwen blijft in ons land onbenut. Ongeveer zes op de tien vrouwen van 15 tot 65 jaar heeft een betaalde baan van gemiddeld 29 uur per week. Van de vrouwen die niet werken zou 56 procent dat wel graag willen. Bovendien wil een kwart van de werkende vrouwen meer uren aan de slag.

De arbeidskracht van 1,5 miljoen vrouwen blijft in ons land onbenut. Ongeveer zes op de tien vrouwen van 15 tot 65 jaar heeft een betaalde baan van gemiddeld 29 uur per week. Van de vrouwen die niet werken zou 56 procent dat wel graag willen. Bovendien wil een kwart van de werkende vrouwen meer uren aan de slag. Dat blijkt uit het onderzoek Vrouwenparticipatie 2007 van de FNV.

Van de ondervraagde vrouwen noemt 56 procent verlaging van de kosten voor kinderopvang en 56 procent het verlengen van betaald ouderschapsverlof als belangrijkste manier om hen (meer) aan het werk te helpen. Daarom gaat de FNV tijdens de participatietop pleiten voor langer zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Verder wil de FNV dat de subsidie voor de kinderopvang minder steil afloopt naarmate ouders meer verdienen.

Driekwart van de vrouwen denkt dat het hen zou stimuleren op de arbeidsmarkt als de doorgroeimogelijkheden in hun carrière beter waren. Vrouwen doen dan ook vaker dan mannen eentonig werk met weinig perspectief, volgens de FNV.

Reageer op dit artikel