nieuws

Baan kwijt: stress slaat toe

Persoonlijke ontwikkeling

Na een ontslag kunnen mensen in een negatieve spiraal terecht komen. Depressies kunnen zelfs na het vinden van een nieuwe baan aanhouden.

Na het verliezen van hun baan kunnen mensen in een langdurige negatieve spiraal terecht komen. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten. De onderzoekers keken naar 750 mensen van gemiddeld 36 jaar die ooit waren ontslagen.

LANGDURIGE IMPACT

Volgens de onderzoekers ontstaan emotionele en psychische problemen door de financiële en sociale druk wanneer mensen hun baan verliezen. De ontslagen persoon raakt de controle over zijn situatie kwijt en komt in een negatieve spiraal terecht. Zelfs als na het vinden van een nieuwe baan de materiële positie verbetert, blijft de negatieve spiraal bestaan. Hoewel driekwart van de onderzochte personen inmiddels een nieuwe baan had gevonden, bleken allen na twee jaar nog last te hebben van depressies en stress.

Reageer op dit artikel