nieuws

Beloning secretaresse rond 49.000

Persoonlijke ontwikkeling

Secretaressen verdienen rond fl. 49.000 bruto per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek naar het ‘Nederlandse salarisgebouw’ van Berenschot in opdracht van het opinieweekblad Elsevier. Directiesecretaressen verdienen meer, zo’n 73.000 gulden per jaar.

De meeste secretaressen verdienen circa fl. 49.000 bruto per jaar. Fl. 42.000 is de ondergrens, de bestbetaalde secretaressen verdienen circa 57.000. Het is voor de tweede keer dat Elsevier een onderzoek laat doen naar de inkomens van diverse beroepsgroepen in Nederland. Ditmaal onder 252 beroepsgroepen.

DIRECTIESECRETARESSE

De meeste directiesecretaressen verdienen rond fl. 73.000 bruto. De spreiding in salaris binnen deze functie is groter. De ondergrens ligt rond fl. 52.000; het maximum is ongeveer 93.000 gulden. Haar mannelijke evenknie, een directiesecretaris, verdient daarentegen veel meer: fl. 126.000. Waarschijnlijk wordt aan deze functie een heel andere invulling geven, want anders zou er sprake zijn van geslachtsdiscriminatie.

Office managers verdienen circa fl. 71.000 bruto. Vermoedelijk worden daarmee office managers van middelgrote en grote organisatie bedoeld, die zelf een afdeling managen met vrij veel faciliterende taken.

INKOMENSLADDER

Met fl. 49.000 staat het beroep secretaresse op 182ste plaats van de Elsevier Inkomensladder, ongeveer gelijk met een bouwvakker, automonteur, laborant/analist, stukadoor, bewaker en fotograaf.
Directiesecretaressen staan op plaats 138, in de buurt van een rechter in opleiding, directeur kleine basisschool, leraar voortgezetonderwijs, netwerkbeheerder, officemanager, bibliothecaris en redacteur. Een directiesecretaris staat op plaats 68, dichtbij een marketing manager, facility manager en juridisch adviseur.

Een voorzitter van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie voert de lijst aan. Hij verdient fl. 536.000. Maar ook lid zijn van een raad van bestuur loont goed. Met fl. 446.000 bezetten zij de tweede plaats. Daarop volgen diverse directeuren van en binnen organisaties. Burgemeesters van grote steden en ministers staan op 11de plaats met 240.000 gulden. Hekkensluiters zijn afwassers, schoonmakers, caissières, reisadviseurs, vakkenvullers en winkelbedienden. Hun salaris ligt rond 32.500 gulden bruto.

Reageer op dit artikel