nieuws

Bewegen is winstgevend

Persoonlijke ontwikkeling

Door sporten blijf je fit en gezond en je werkgever is extra blij met je. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sportende werknemers minder vaak verzuimen.

Door sporten blijf je fit en gezond en je werkgever is extra blij met je. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sportende werknemers minder vaak verzuimen.

Minder vaak en korter
Sportende werknemers blijven minder vaak, en vooral korter thuis wegens ziekte dan hun niet-sportende collega’s. Dit geldt vooral voor werknemers die zittend werk doen. Over een periode van vier jaar verzuimen sporters gemiddeld 25 dagen korter dan niet-sporters en zelfs 50 dagen korter dan degenen die helemaal nooit aan sport hebben gedaan.

Onderzoek
Dit blijkt uit een onderzoek van TNO Arbeid onder 1700 werknemers in 34 branches. Deze groep mensen werd drie jaar gevolgd. Hierbij werd vooral gelet op het ziekteverzuim in relatie tot sporten. Doel van het onderzoek: kijken of niet-sportende werknemers een grotere kans hebben op ziekteverzuim. Daarbij is ook rekening gehouden met de lichamelijke inspanning die werknemers op het werk moeten leveren.

Herstel
Het blijkt dat niet-sporters een grotere kans hebben om ziek te worden. Ook herstellen zij iets minder snel. Er is een verschil tussen herstel in de eerste vijf dagen en het herstel daarna. Het verschil tussen sporters en niet-sporters heeft vooral betrekking op de eerste vijf verzuimdagen. Mensen die nooit gesport hebben, hebben na vijf dagen thuis nog steeds een lagere kans op herstel dan degenen die wel eens gesport hebben.

Stimuleren
Bewegen kan voor werkgevers winstgevend zijn, is de conclusie van TNO. Toch blijkt dat maar 14 procent van de bedrijven met vijftig of meer werknemers iets aan bewegingsstimulering doet. Daarmee laten bedrijven kansen liggen om de arbeidsproductiviteit te bevorderen. Hoe zit dat met het bedrijf waar jij werkt? Op de website van TNO Arbeid kan je werkgever de brochure ‘Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren’ downloaden. Hierin staat alles over de mogelijkheden, voordelen, aanpak en uitvoering van bewegingsstimulering in het bedrijf.

Reageer op dit artikel