nieuws

Cursus werkt als bindmiddel

Persoonlijke ontwikkeling

Werknemers veranderen minder snel van baan als hun werkgever in ze investeert door middel van scholing.

Werknemers veranderen minder snel van baan als hun werkgever in ze investeert door middel van scholing. Dat blijkt uit onderzoek van Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA), een instituut verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant.

INVESTERING

Werknemers blijven langer werken bij een bedrijf dat cursussen aanbiedt. Ook zijn organisaties die investeren in de werknemers meer in trek bij werkzoekenden. Toch zijn veel werkgevers huiverig om het personeel op te leiden. Ze vrezen dat zij na de cursus vertrekken naar de concurrent.

Volgens de onderzoekers is het ‘free riding’-risico voor bedrijven een van de belangrijkste redenen om niet meer in scholing te investeren. Cursussen voor algemene vaardigheden zijn voor werkgevers riskant. De kosten hiervan zullen daarom vaker voor rekening komen van de werknemer. Bedrijven zijn wel bereid voor bedrijfsspecifieke cursussen te betalen.

Reageer op dit artikel