nieuws

Dutje tijdens werktijd

Persoonlijke ontwikkeling

Een uiltje knappen tijdens werktijd kan de productiviteit van werknemers verhogen. Na een ‘powernap’ ga je weer met nieuwe energie aan de slag.

De meeste werkgevers zijn niet blij als het personeel onder werktijd een uiltje knapt. Maar volgens hoogleraar Gerard Kerkhof kan een powernap de productiviteit -dus het bedrijf- ten goede komen.

ENERGIESLAAPJE

Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en Leiden, en werkzaam bij het Centrum voor Slaap- Waakstoornissen van het Haagse Westeindeziekenhuis, is een toonaangevende autoriteit inzake het plannen van slaap. Volgens de hoogleraar onderschatten bedrijven het gevolg van tekort aan slaap, en de gevolgen daarvan op lange termijn. Hij zou het toejuichen als bedrijven hun personeel de mogelijkheid bieden om tijdens kantooruren even een ‘powernap’ te nemen: een kort slaapje waarbij weer nieuwe energie wordt opgedaan. Bedrijven zouden daarvoor rustige ruimtes moeten aanbieden met comfortabel meubilair, en zouden een bedrijfscultuur kunnen bevorderen waarin slapen wordt geaccepteerd en niet afgekeurd.

Volgens een andere deskundige, de psychiater en hoogleraar Compernolle, komt het al regelmatig voor dat werknemers stiekem onder werktijd slapen. De deskundige geeft al dertig jaar cursussen stressbestrijding en leert werknemers ontspannen tijdens het werk. Een hazenslaapje van vijf minuten kan wonderen doen om nieuwe energie op te doen.

Bron: NRC Handelsblad

Reageer op dit artikel