nieuws

Geen ‘9 to 5’ voor secretaressen.

Persoonlijke ontwikkeling

Secretaressen hebben geen negen tot vijf mentaliteit! 94% Onderstreept de stelling dat je overwerk moet accepteren.

Secretaressen hebben geen negen tot vijf mentaliteit! 94 Procent van de managementsupporters onderstreept de stelling dat je overwerk moet accepteren. Maar, zeggen ze, alleen als overwerk incidenteel van aard is. Wanneer het structureel wordt, moet je er iets aan gaan doen.

ONVOORWAARDELIJK

Ruim duizend managementsupporters brachten hun stem uit via de poll op ManagementSupport.nl. Maar liefst 41% van de secretaressen staat onvoorwaardelijk klaar voor haar manager of organisatie. 53% Verwacht wel een tegenprestatie, meestal in de vorm van geld of uren. Voor 6% is overwerk niet bespreekbaar. Zij gaan gewoon altijd op tijd naar huis.

STRUCTUREEL OVERWERK NIET GEACCEPTEERD

Voor de meeste secretaressen ligt de kwestie genuanceerder dan wel of niet. Dat blijkt ook wel uit het aantal reacties die bij de redactie binnen kwamen. De meesten daarvan geven aan dat de onvoorwaardelijke steun wel degelijk begrensd is. Organisaties moeten geen misbruik maken van je goedheid en bovendien bestaat er ook nog zoiets als een privéleven: hobby’s en kinderen mogen er niet onder lijden. Zo stelt Trudy: “Ze mogen me gerust thuis bellen op vrije dagen, zolang ik maar niet naar het bedrijf hoef, want deze dagen zijn voor mijn kinderen.” En Judith zegt terecht: “Als er heel vaak overwerk is, heeft je bedrijf een structureel probleem, namelijk tekort aan personeel”. Daar mag je natuurlijk niet de dupe van worden.

FLEXIBEL WERKEN

Uit de reacties blijkt ook dat veel secretaressen een flexibele regeling met het bedrijf hebben kunnen treffen. Dan weer wat langer werken, en dan weer eens naar de dokter in werktijd. Voor wat, hoort wat. En, uiteindelijk zijn dan beide partijen tevreden. Maar echt veel te veel uren en veel te lange dagen maken? Daartoe zijn maar weinig secretaressen bereid. Gelukkig maar!

Reageer op dit artikel