nieuws

Gezocht: baan in de buurt

Persoonlijke ontwikkeling

Een goede werksfeer en interessant werk vinden werkzoekenden de belangrijkste zaken die een nieuwe baan moet bieden.

Een goede werksfeer en interessant werk vinden werkzoekenden de belangrijkste zaken die een nieuwe baan moet bieden. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt Onderzoek 2002 in opdracht van de Nationale Regiopers. Het onderzoek werd onder 6000 personen gehouden.

De afgelopen twee jaar is 23% van de beroepsbevolking van werkgever veranderd. Op dit moment zijn bijna 2,9 miljoen mensen in Nederland op zoek naar een nieuwe baan.

SALARIS

De werksfeer en inhoud van de baan wegen het zwaarst bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ook toekomstperspectieven bij het desbetreffende bedrijf en de kwaliteit van de producten of diensten van een werkgever worden bij de afweging betrokken. Het aspect ‘salaris’ komt pas op de zesde plaats. Lager opgeleiden vinden het salaris belangrijker dan hoger opgeleiden.

WOON-WERKAFSTAND

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen het liefst dicht bij huis werken. Verhuizen of lange afstanden afleggen willen de werkzoekenden niet voor hun werk. De gemiddelde werknemer wil niet langer dan 38 minuten onderweg zijn. Ruim 70 procent van de werkzoekenden is de komende twee jaar niet bereid te verhuizen voor een nieuwe baan. Vaak heeft dit te maken met de belangen van de (werkende) partner. Voor het vinden van een baan in de buurt raadplegen werkzoekenden vooral de regionale kranten. Lager opgeleiden wonen over het algemeen dichter bij het werk, en zien meer op tegen een lange reistijd dan hoger opgeleiden.

Reageer op dit artikel