nieuws

Hoe assertief ben jij?

Persoonlijke ontwikkeling

Ben je het afgelopen jaar weer niet voor jezelf opgekomen? Ben je weer eens te aardig geweest en zit je nu met die ‘rotklus’ opgezadeld? Dat is balen. Doe er iets aan… in 2008.

Ben je het afgelopen jaar weer niet voor jezelf opgekomen? Ben je weer eens te aardig geweest en zit je nu met die ‘rotklus’ opgezadeld? Dat is balen. Doe er iets aan… in 2008. Zorg dat je assertiever wordt.

Als je te aardig bent willen sommige collega’s daar nog wel eens misbruik van maken. ‘Nee’ zeggen tegen een collega die te pas en te onpas je hulp inroept voor een klus waar zij zelf geen zin in heeft, kost je moeite. Tja… dan komt je zelf met je tijd of je werk in de knoei.

Testje
Hoe assertief ben jij?
– Houd je meer rekening met anderen dan met jezelf?
– Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
– Vind je het moeilijk om voor je mening uit te komen?
– Denk je vaak achteraf: ‘Ik had … moeten zeggen?’

Als je deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is het hoog tijd dat je voor jezelf opkomt. Assertief gedrag leer je met vallen en opstaan. Begin maar eens met ‘nee’ te zeggen. Dat is de eerste vaardigheid die je nodig hebt om de touwtjes zelf in handen te houden. Er komt een dag dat de ommekeer plaatsvindt. Lukt het je echt niet? Dan is het tijd voor een assertiviteitstraining.

Reageer op dit artikel