nieuws

‘Ik werk maar vier dagen hoor…’

Persoonlijke ontwikkeling

De combinatie kinderen en veel werken blijft taboe. Zolang de norm geldt dat het beter is zelf met de thee klaar te zitten als de kinderen uit school komen dan ze naar de buitenschoolse opvang te sturen, zullen die moeders massaal de woensdag en de vrijdag vrij willen houden.

De combinatie kinderen en veel werken blijft taboe. Zolang de norm geldt dat het beter is zelf met de thee klaar te zitten als de kinderen uit school komen dan ze naar de buitenschoolse opvang te sturen, zullen die moeders massaal de woensdag en de vrijdag vrij willen houden. dit stelt Saskia Keuzenkamp, hoofd onderzoeksgroep Emancipatie, Jeugd en Gezin van het Sociaal Cultureel Planbureau.

‘Collectieve ritmes zijn hardnekkig’, zegt Keuzenkamp. ‘Je kunt wel verwachten dat vrouwen van drie naar drieënhalve dag werken gaan, mits ze die halve dag thuis kunnen werken en de voorzieningen voor het overblijven op scholen verbeteren, of als scholen continuroosters invoeren. Volgens haar is het taboe op veel werken als je kinderen hebt zo groot, dat moeders liegen over het aantal dagen dat ze werken.

Vanaf deze maand zijn scholen verantwoordelijk voor buitenschoolse opvang. In de Randstad zijn wachtlijsten, behalve op woensdag en vrijdag, dan is er plaats genoeg. Binnenkort gaat de ‘Taskforce DeeltijdPlus’ van start, die moet vrouwen over de streep trekken een ‘grotere’ baan te nemen, maar een groter aanbod kinderopvangplaatsen alléén zal niet helpen, is de verwachting.  

‘Bij veel ouders leeft het idee dat de basisschool heel zwaar is voor een kind en dat het na schooltijd moet kunnen ontspannen, dat het beter is voor een kind als de ouders het zelf opvangen. In Denemarken vinden ouders juist dat je een kind onrecht aandoet als je het niét naar de opvang stuurt. Dat soort culturele normen is heel belangrijk’, zegt Keuzenkamp.
Voltijds werkende moeders zijn er ook niet altijd even open over. ‘Ik werk maar vier dagen’,  zeggen ze, als ze vier dagen van negen uur maken. Veel werken als je kinderen hebt, is echt nog een taboe.

Bron: Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel