nieuws

Inzicht in je vaardigheden

Persoonlijke ontwikkeling

Sta je aan de vooravond van een functioneringsgesprek, of wil je gewoon salarisverhoging? Misschien bereid je je wel voor op een sollicitatiegesprek. Goede momenten om eens stil te staan bij de dingen die je doet en waar je heel erg goed in bent… of juist niet!

Sta je aan de vooravond van een functioneringsgesprek, of wil je gewoon salarisverhoging? Misschien bereid je je wel voor op een sollicitatiegesprek. Goede momenten om eens stil te staan bij de dingen die je doet en waar je heel erg goed in bent… of juist niet!

Zaken als agenderen, archiveren en afspraken maken zullen je goed af gaan; alles gebeurt op z’n tijd en op ordentelijke wijze. Dat is een redelijke graadmeter voor concrete vaardigheden. Maar er zijn vaardigheden die je niet zo gemakkelijk op papier krijgt. Je sociale souplesse bijvoorbeeld. Hoe goed je daarin bent hangt voor een groot deel af van de perceptie van je manager, je collega’s en je zakelijke contacten.

Je vermogen om anderen te stimuleren en te motiveren is ook een relatieve kunde. Wat de een geweldig vindt, kan bij de ander wel eens averechts werken. Met het volgende stappenplan krijg je een goed beeld van jezelf.

Stap 1. Stel vast wat er op dit moment van belang is.
Waarom wil je juist nu weten waar je goed in bent? Heeft je zelfvertrouwen een deuk opgelopen? Weet je niet of je carrièrepad eigenlijk wel bij je persoonlijkheid past? Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Als je het antwoord op deze vragen hebt, kun je bepalen welke vaardigheden en eigenschappen belangrijk zijn en je daarop concentreren.

Stap 2. Doe de zelfanalyse
De moeilijkste fase: houd jezelf een spiegel voor. Pak de lijst met vaardigheden die je bij stap 1 hebt gemaakt en geef jezelf cijfers van een tot tien. Organisatievermogen? Dat congres dat zo gesmeerd liep: een acht. Netheid: kijk naar de rommel op je bureau en geef jezelf een eerlijke vier. Andere voorbeelden van zaken waarop je jezelf een score kunt geven zijn onder andere: stressbestendigheid, geduld, bescheidenheid, tact, enthousiasme, mensenkennis en creativiteit.

Stap 3. Schakel familie en vrienden in
Bij deze stap selecteer je drie of vier mensen waarvan je denkt dat zij jou goed kennen. Ook je baas is in deze een goede keuze. Of een collega op de afdeling met wie je een niet al te hecht persoonlijk contact hebt.
Vervolgens laat je deze mensen scores toevoegen aan de door jou samengestelde lijst met vaardigheden.

Stap 4. Maak een vergelijking en analyseer
Leg de scores naast elkaar en maak een analyse. Vraag de anderen eventueel om hun scores toe te lichten. Op deze manier kun je een aardig beeld krijgen van ‘wat jij allemaal kan’.

Reageer op dit artikel