nieuws

Je leren concentreren

Persoonlijke ontwikkeling

Concentratie kan een lastig iets zijn op drukke werkdagen. Maar op school leerde je al dat de kans goter is dat je een proefwerk of een tentamen haalt als je één uur intensief de leerstof hebt bestudeerd, dan dat je een hele dag boven je boeken hebt gezeten. Concentratie werkt. Maar hoe doe je dat?

Concentratie kan een lastig iets zijn op drukke werkdagen. Maar op school leerde je al dat de kans goter is dat je een proefwerk of een tentamen haalt als je één uur intensief de leerstof hebt bestudeerd, dan dat je een hele dag boven je boeken hebt gezeten. Concentratie werkt. Maar hoe doe je dat?

Concentratie, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, is een belangrijke voorwaarde voor het beleven van een flow-ervaring. Maar concentratie, een vorm van geestelijke energie, is moeilijk op te brengen. Vooral als er andere emoties of motivaties door het hoofd spelen, blijkt het lastig te zijn je te concentreren. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan statistiek (een negatieve emotie), zal het lastig zijn je op je tentamenvoorbereiding voor dat vak te concentreren.

Zenboeddhisten oefenen zich veelvuldig in concentratie. Zij leggen zich erop toe activiteiten uit te voeren om de activiteit zelf en zich niet af te laten leiden door gedachten en emoties die niet bijdragen aan de activiteit. De activiteit zelf is het doel. Om met energie te werken en te studeren hoeven we niet allemaal zenboeddhisten te worden, maar je oefenen in concentratie is dus geen overbodige luxe.

Plezier en motivatie (het hebben van een doel) zijn belangrijke factoren die bijdragen aan concentratie. Vooral als motivatie uit jezelf komt (intrinsieke motivatie) en je de bezigheid dus graag wilt uitvoeren, is het gemakkelijker je op die bezigheid te concentreren. Intrinsieke motivatie bereik je door goed te bepalen wat je wilt, te weten wat je doelen zijn en hoe je die wilt bereiken. De kans om geconcentreerd bezig te zijn, zal dan aanzienlijk toenemen.

Tips voor werken en studeren met concentratie
  • Weet wat je wil.
  • Houd je doel voor ogen.
  • Wees realistisch: weet wat je kunt, weet wat haalbaar is.
  • Maak prioriteitenlijstjes zodat je je niet laat afleiden door de gedachte wat je nog allemaal moet.
  • Sta regelmatig stil bij jezelf en doe de dingen niet halsoverkop.
  • Doe geen honderd dingen tegelijk. Onderzoek wijst uit dat dat contraproductief is, ook al lijkt het alsof je bergen werk verzet.
  • Laat je inspireren door deze lijst suggesties voor concentratie, studie en motivatie.
  • Reageer op dit artikel