nieuws

Kantoorkunst beïnvloedt je

Persoonlijke ontwikkeling

Uit onderzoek blijkt dat er iets met je gebeurt als je werkt in een ruimte met kunst. Kantoorkunst kan invloed hebben op je stemming.

Welk kantoor heeft tegenwoordig geen kunst aan de muren, om sfeer te creëren en de boel minder kaal en ‘kantoorachtig’ te laten lijken? Maar kunst is meer dan decoratie, er gebeurt iets met je als je werkt in een ruimte met kunstwerken. Je kunt er agressief, creatief of rustig worden.

PERSOONLIJKE REACTIE

Uit het ‘kunst-en-stress’-onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van printerfabrikant Lexmark, blijkt dat kunst op kantoor de creativiteit stimuleert en stress bij werknemers vermindert. Daarin maakt het veel uit wat voor kunst aan de muur hangt.

Tijdens het onderzoek werden de emotionele reacties van werknemers bij een aantal populaire schilderijen bekeken. Volgens de onderzoekers doen werkgevers er goed aan om personeel de werkplek zelf in te laten richten en aan te kleden met kunst en andere belangrijke persoonlijke symbolen. Het zou leiden tot een verbetering van het welzijn van werknemers, en het verloop onder werknemers zou verminderen. ‘Ongeschikte’ kunst daarentegen zou ontevredenheid, verzuim en verminderde productiviteit kunnen veroorzaken.

KUNST ZEGT IETS OVER JE

Volgens de onderzoeker, de Amerikaanse psycholoog en bioloog dr. Aric Sigman spreekt de keuze van kunst boekdelen: niet alleen over de werkplek, maar ook over de personen die er op reageren. ‘Kunst is van invloed op de sfeer en weerspiegelt de persoonlijkheden van de organisatie en haar werknemers’, stelt Sigman. Voor Sigman verschaft het onderzoek nieuw inzicht in het zogenaamde sickbuildingsyndroom, waarbij bedrijfskleuren, verlichting en opstelling van bureaus van invloed zijn op een organisatie en effect kunnen hebben op het welzijn, het moreel en de efficiency van werknemers.

MINDER STRESS DOOR KUS

Il Bacio (De Kus) van Gustav Klimt (links) is het populairst, het schilderij brengt gevoelens van vreugde en inspiratie naar boven en werkt vooral bij vrouwen als stressverminderaar. Het schilderij van Andy Warhol, Campbell’s ‘Condensed Tomato Soup’ (rechts) werd uitverkozen tot het meest gehate. Kunstwerken van Munch (onder andere De Schreeuw) werden als bedreigend en deprimerend beschouwd, en Picasso riep agressie op.

Reageer op dit artikel