nieuws

Klokkenluider zelf de dupe

Persoonlijke ontwikkeling

Secretaresse A. van Gelder bracht misstanden van haar ex-werkgever aan het licht. Volgens de FNV loopt het met klokkenluiders meestal slecht af.

Directiesecretaresse A. van Gelder bracht de illegale activiteiten van haar ex-werkgever de Unica Groep aan het licht. Een dappere beslissing. Helaas loopt het met klokkenluiders -mensen die op hun werk misstanden signaleren en daarmee naar buiten treden- meestal slecht af. Dat blijkt uit onderzoek van het FNV.

ZONDEBOK

Wie op zijn werk een misstand signaleert, ondervindt daarvan grote nadelen op de werkvloer en in het persoonlijk leven. Dat is de conclusie van het FNV onderzoek. Trekt een medewerker aan de bel, dan is de eerste reactie van de werkgever vaak agressief. De klokkenluider wordt tot zondebok gemaakt, bedreigd en onder druk gezet (37 procent). Uiteindelijk wordt 40 procent ontslagen, de ziektewet in gejaagd (35 procent) of geschorst (8 procent).

VERSCHILLENDE MISSTANDEN

Bedrijven maken zich aan andere misstanden schuldig dan de overheid. Bij bedrijven gaat het vaker om overtreding van regels en wetten en geldkwesties, in de publieke sector om het achterhouden van informatie. De consequentie voor de klokkenluider is in beide sectoren echter hetzelfde: zij worden zelf de dupe. Klokkenluiders worden op dit moment nog niet wettelijk beschermd.

Reageer op dit artikel