nieuws

Maak besluiten via een decision tree

Persoonlijke ontwikkeling

Vraag je soms ook af wat de gevolgen zullen zijn van een besluit? Maak dan een decision tree. Zo kom je er precies achter wat de gevolgen zijn van de besluiten die je kunt nemen.

Vraag je soms ook af wat de gevolgen zullen zijn van een besluit? Maak dan een decision tree. Zo kom je er precies achter wat de gevolgen zijn van de besluiten die je kunt nemen.

Paden bewandelen

De volgende vragen los je met ‘de boom’ op: Waar kun je tegenaan lopen? Waar zitten de risico’s? Wat zijn nadelige en voordelige gevolgen? Kun je ook alternatieve paden bewandelen? Een Decision Tree geeft inzicht in de gevolgen van je besluit.

Een Decision Tree bevat lijnen, vierkantjes en cirkeltjes:

 • vierkantje: een te nemen besluit
 • lijn: het gevolg
 • cirkeltje: een onzekere uitkomst

  Teken de lijnen zo ver mogelijk uit elkaar zodat je er steeds nieuwe overwegingen en ideeën bij kunt schrijven.

  Maak een decision tree in vier stappen:

  1. Schrijf het besluit op dat je moet nemen, met een vierkantje.
  2. Teken lijnen vanuit het vierkantje en schrijf op elke lijn een mogelijke oplossing.
  3. Aan het eind van de lijn zet je het resultaat van die oplossing: dit kan onzeker of onduidelijk zijn – teken dan een cirkeltje – of het leidt ertoe dat je een nieuw besluit moet nemen – maak dan een vierkantje. Als de lijn ‘compleet’ is, laat je het einde leeg (soms wordt dit ook genoteerd door de lijn af te sluiten met een driehoekje).
  4. Werk zo je hele Decision Tree uit. Dat betekent dat je elk vierkantje en cirkeltje nog eens kritisch bekijkt. Heb je echt niets over het hoofd gezien?

  Kernvraag

  Als de hele Decision Tree compleet is, kun je deze evalueren. Kernvraag daarbij is: hoe schat je de uitkomst in? Deze waarden geef je weer met percentages tot 100%. Je geeft dus aan hoe je de uitkomsten met een cirkeltje inschat en hoe de open einden. Zodoende krijg je overzicht van de zwakke en sterke plekken en zie je wat het meest logische pad is om te bewandelen.

 • Reageer op dit artikel