nieuws

Man met werkende vrouw verpietert

Persoonlijke ontwikkeling

Mannen met een werkende vrouw hebben het moeilijk. Stress, depressies en gezondheidskwaaltjes slaan toe omdat niemand voor hen zorgt…

Mannen met een werkende vrouw hebben het moeilijk. Zonder een vrouw die voor hen zorgt houdt de man er een ongezonde levensstijl op na. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Utrecht. De sociaal wetenschappers Spruijt en Duindam deden onderzoek onder 256 (fulltime, parttime en niet-werkende) vaders naar hun fysieke en mentale welzijn.

MANNEN ZONDER ZORG

Hoe meer de vrouw buitenshuis werkt, hoe slechter de man zich voelt, concluderen de onderzoekers. Eén op de vijf vaders van wie de echtgenote meer dan 32 uur werkt, voelt zich minder goed. De onderzoekers denken dat dit komt omdat vrouwen bijna altijd de regie van de zorg in handen hebben. Als die zorg wordt overgelaten aan de man, vervalt hij al snel in een ongezonde levensstijl. De man let minder op goede voeding, sport niet, drinkt meer alcohol en gaat later naar bed. De voornaamste klachten die daardoor ontstaan zijn hoofdpijn, buikpijn en rugpijn.

STATUSVERLIES

Ook raakt ook het ego van de man aangetast. Als de vrouw een grote bijdrage levert aan het gezinsinkomen leidt dit tot stress en depressies bij de man. ‘In onze maatschappij is het nog steeds normaal dat de man kostwinner is’, zeggen de onderzoekers, ‘waarschijnlijk voelt het als een verlies van status en macht als de vrouw evenveel of zelfs meer verdient.’

Mannen die fulltime werken, blijken het gelukkigst. De wetenschappers concluderen dat de Nederlandse man zijn identiteit nog – te veel – ontleent aan werk. Zij pleiten ervoor jongens op te voeden met het idee dat ze voor zichzelf en anderen moeten kunnen zorgen.

Reageer op dit artikel