nieuws

Manager blij met zichzelf

Persoonlijke ontwikkeling

Nederlandse managers vinden zichzelf zeer bekwaam. Hun medewerkers echter, vinden de managers te prestatiegericht.

Nederlandse managers vinden zichzelf zeer bekwaam. Hun medewerkers echter, vinden dat de managers te prestatiegericht zijn, en te weinig begrijpen van de verwachtingen en behoeften van de werknemers. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Leiderschap in Nederland’ van The Change Factory. Voor het onderzoek zijn ruim duizend mensen ondervraagd, 355 managers en 693 medewerkers, van negen bedrijven waaronder KPN, Interpolis, automatiseerder IMN en de Gemeente Eindhoven.

VERSCHILLENDE VISIES

De managers is gevraagd hoe ze over zichzelf denken. Ook hun medewerkers werd gevraagd naar de capaciteiten van de leidinggevenden. In vrijwel alle gevallen vonden de managers dat ze over goede leidinggevende kwaliteiten beschikten. De werknemers oordeelden minder positief. Zij vinden de managers te sterk gericht op prestaties en resultaten, de managers zelf vinden dat wel meevallen. Ook vinden zij dat de managers te weinig begrijpen van de verwachtingen en behoeften van de medewerkers.

Ook werd naar stressfactoren gevraagd. De meest voorkomende bronnen van stress zijn slecht functionerende IT-systemen en werkdruk. Een deel van de managers gaf aan ook erg geïrriteerd te kunnen raken van minder presterende medewerkers.

EN JOUW MANAGER?

Natuurlijk zijn er ook capabele managers met wie het prettig samenwerken is. Werk jij voor de ‘ideale’ manager? Voor een nieuwe rubriek in Management Support Magazine selecteren wij elke maand de leukste ‘manager van de maand’. Komt jouw manager daarvoor in aanmerking? Laat het ons dan weten en mail naar: ManagementSupport@kluwer.nl.

Reageer op dit artikel