nieuws

Mannen minder bereid te zorgen

Persoonlijke ontwikkeling

De meeste mannen willen wel meer tijd besteden aan kinderen en huishouden, maar alleen als ze daar niets voor hoeven in te leveren…

De meeste mannen willen wel meer tijd besteden aan kinderen en huishouden, maar alleen als ze daar niets voor hoeven in te leveren… Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Het instituut interviewde 582 getrouwde mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar met kinderen.

TIJD VOOR THUIS

Vrouwen hebben de beslissing over het algemeen snel gemaakt. Komen er kinderen, dan zal de levensstijl hoe dan ook moeten worden aangepast om de zorgtaak goed te kunnen verrichten. Kinderen kosten nou eenmaal tijd en die tijd moet ergens vandaan komen. In de praktijk betekent dat soms afscheid van hobby’s, vrienden, sport of reizen, maar nog vaker leidt het besluit kinderen te nemen tot minder of helemaal niet meer te werken…

Mannen blijken meer moeite te hebben met het opgeven van delen van hun leven. Twee op de drie geeft de carrière liever niet (deels) op voor het gezin. Ze willen niet achteruit gaan in inkomen, en vrezen dat ze minder kans hebben carrière te maken als ze minder gaan werken. Als hun vrouwen extra gaan werken en ook meer verdienen, zou een kwart van de mannen overigens wel meer tijd in huis willen doorbrengen. Een deel van de vaders geeft toe dat ze regelmatig smoesjes verzinnen om onder het huishouden en de zorg voor de kinderen uit te komen.

Ruim de helft van de mannen denkt dat de moeder het beste voor het kind kan zorgen. Een kwart van de mannen zou meer tijd aan zorg willen besteden, maar alleen als dat niet ten koste gaat van hobby’s of sport.

MEER LEZEN

Wil je meer lezen over werk en zorg? Dat kan in het Management Support Magazine van april. Heb je geen abonnement op Management Support Magazine, vraag dan een gratis proefexemplaar aan via: managementsupport@kluwer.nl

Ook kun je meer over dit onderwerp lezen in de Werkwijzer Het effectief combineren van werk en zorgtaken. Deze kun je online bestellen in Zakendoen.

Reageer op dit artikel