nieuws

Meer Nederlanders hebben minder tijd

Persoonlijke ontwikkeling

De afgelopen jaren hebben Nederlanders het druk gekregen. Het totaal aan verplichtingen steeg met 1,3 uur per week, de vrije tijd nam met 2,5 uur af.

Tussen 1995 en 2000 hebben meer Nederlanders het druk gekregen. Het totaal aan verplichtingen (arbeid, educatie, huishouden) steeg met 1,3 uur per week. De vrije tijd nam met 2,5 uur per week af.

MEER MENSEN WERKEN

Het aantal uren dat we aan werk besteden is in die periode met 2,1 uur per week gestegen. Dit komt niet omdat we langer zijn gaan werken, maar omdat meer mensen een baan hebben. Dit stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de tijdsbesteding van Nederlanders.

Het aantal uren dat mensen aan het huishouden en zorg besteden is gelijk gebleven, maar vooral verschoven naar de avonden en de weekeinden. Er zijn meer mensen die zorg en werk combineren, maar dat is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt, stellen de onderzoekers.

TIJDSBESTEDING

Van de 168 uren in een week brengen de Nederlanders er 77 door met slapen en eten, 44 met verplichte bezigheden als werk, studie en huishouden, 45 met vrije tijd en drie met andere zaken. De meeste Nederlanders staan doordeweeks om zeven uur op, gaat om elf uur ’s avonds naar bed, eten om half een ’s middags een lunch en zit ’s avonds om zes uur thuis in gezinsverband aan het avondmaal.

VRIJETIJDSACTIVITEITEN

De hoeveelheid beschikbare vrije tijd is tussen 1995 en 2000 met 2,5 uur per week afgenomen. Vooral 20- tot 49-jarigen hadden minder vrije tijd. Zeker als ze werken en kinderen hebben. Mensen besteden vooral minder tijd aan onderwijs en vrijetijdsactiviteiten. Activiteiten die onder druk zijn te komen te staan zijn:

  • sociale contacten (-0,8 uur)
  • lezen (-0,7 uur)
  • hobby’s (-0,7 uur)
  • vrijwilligerswerk (-0,3 uur)
  • sport (-0,3 uur)

Reageer op dit artikel