nieuws

Minder werkdruk, meer ziekteverzuim

Persoonlijke ontwikkeling

De werkdruk in Nederland neemt af maar het aantal beroepsziekten blijft stijgen. Een groot deel van de beroepsziekten betreft RSI.

De werkdruk in Nederland neemt af maar het aantal beroepsziekten blijft stijgen. Een groot deel van de beroepsziekten betreft RSI, onder meer veroorzaakt door beeldschermwerk. Dit blijkt uit het CBS-rapport over Arbeidsomstandigheden 2001.

VEEL RSI-KLACHTEN

In 2000 werden ruim zesduizend beroepsziekten gemeld, dat zijn er tweeduizend meer dan het jaar daarvoor. Meer dan vijftig procent van de beroepsziekten betreft aandoeningen aan rug, schouder, arm of handen (waaronder RSI). Ongeveer de helft van de RSI-klachten wordt veroorzaakt door beeldschermwerk. Dit blijkt uit het CBS-rapport over Arbeidsomstandigheden 2001.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de werkdruk in Nederland licht gedaald is ten opzichte van 1999. Vorig jaar werkte drie op de tien mensen onder hoge tijdsdruk en vier op de tien regelmatig in een hoog tempo. Ondanks de wat lagere werkdruk is het ziekteverzuim wel licht gestegen, van 5,4 tot 5,5 procent.

ARBO ONVERANDERD

Ook zijn de arbeidsomstandigheden in 2000 vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo is de autonomie (de zeggenschap in het werk) vorig jaar nauwelijks veranderd. Ook het aantal beeldschermwerkers bleef gelijk en het aantal werknemers dat blootstaat aan geluidsoverlast is vorig jaar gelijk gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor.

Reageer op dit artikel