nieuws

Onthoud door te verbeelden

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe onthoud je nu die ene naam of dat moeilijke woord? Door te verbeelden kun je via een eenvoudige geheugentechniek je geheugen trainen. Door meer betekenis te geven aan hetgeen je wilt herinneren en je er een beeld bij te vormen, zul je het beter onthouden.

Hoe onthoud je nu die ene naam of dat moeilijke woord? Door te verbeelden kun je via een eenvoudige geheugentechniek je geheugen trainen. Door meer betekenis te geven aan hetgeen je wilt herinneren en je er een beeld bij te vormen, zul je het beter onthouden. 

Hoe werkt het?

Met “betekenis geven” bedoelen we dat je op zoveel mogelijk manieren probeert je iets voor te stellen bij wat je wilt onthouden. Daarvoor moet je het begrip in detail uitwerken, of er details aan toevoegen.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van klanken en lettercombinaties in een woord en je daar bepaalde beelden bij voorstellen. Bizarre, grappige en levendige beelden werken het best. 

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden.”

Chinees spreekwoord.

Een voorbeeld

Stel je gaat deelnemen aan het Nationaal Dictee en je wilt daarom de juiste spelling van Przewalskipaard onthouden.

Lettercombinaties en betekenissen in het woord
Ontleed het woord in pr-ze-wals-kip-aard. Denk bij pr bijvoorbeeld aan Public Relations.

Visualiseren: stel je een bizar of grappig beeld voor
Bijvoorbeeld: een prei glijdt op een ski van de wal in de zee. Probeer het beeld te verrijken. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met een paard, of met een beeld bij een ander deel van het woord (kip).

“When you think something, you think in picture. You don’t think a thought in words. You think a picture that expresses your thought. Working with this picture will produce it into your experience.”

Grace Speare.

Tips om verbeelding goed te gebruiken

 • Gebruik positieve en prettige beelden.
 • Maak de beelden actief en levendig
 • Heb je moeite om een beeld te verzinnen bij een bepaald woord? Probeer het eens met een plaatjeszoeker.
 • Hoewel visualiseren meestal goed werkt, ben je misschien meer verbaal georiënteerd. Probeer dan eens verbale fantasie, zoals rijmpjes, citaten, fragmenten van gedichten, titels van boeken of films e.d.
 • Verbeeld ruimtelijke vormen (paard) en beweging (ski, zee). Door de beweging wordt het beeld levendiger en onthoud je het makkelijker. Je kunt de beweging bovendien gebruiken om een bepaalde volgorde in de onderdelen van het beeld aan te brengen.
 • Overdrijf de grootte van belangrijke dingen in het beeld.
 • Gebruik symbolen, zoals een stoplicht, een wijzende vinger.
 • Verlevendig de beelden met kleur, geluid, geur, smaak, aanraking, beweging en gevoelens.
 • Hoe dieper de betekenissen zijn die je eraan verbindt, hoe beter je iets zult herinneren.
 • Betekenissen die je zelf verzint werken het beste.
 • Probeer zoveel mogelijk betekenissen te vinden binnen het onderwerp waarmee je bezig bent. Zo versterken je activiteiten elkaar en ontstaat er minder overbodige ruis in je geheugen.
 • Als er de beelden die je voor verschillende begrippen gebruikt dreigen te overlappen, kun je ze in een verschillende omgevingen plaatsen.

 

Reageer op dit artikel