nieuws

Op naar een beter imago!

Persoonlijke ontwikkeling

Of je het nu leuk vindt of niet: ook jij hebt een imago. Misschien werk je heel bewust aan het beeld dat je wilt dat anderen van je hebben. Misschien doe je er niets aan. Maar ook dan ontwikkel je, zonder het te weten, een bepaald imago. Soms hoef je daar niet blij mee te zijn, dus… op naar een beter imago!

Of je het nu leuk vindt of niet: ook jij hebt een imago. Misschien werk je heel bewust aan het beeld dat je wilt dat anderen van je hebben. Misschien doe je er niets aan. Maar ook dan ontwikkel je, zonder het te weten, een bepaald imago. Soms hoef je daar niet blij mee te zijn, dus… op naar een beter imago!

Imago’s zijn snel gemaakt, maar ook snel gebroken. De kern van een imago zit ‘m namelijk in een klein, maar sterk onderdeel: de samenhang tussen de binnen- en de buitenkant. Je imago, het beeld dat anderen van je hebben, zou dus overeen moeten komen met je binnenkant: je ware persoonlijkheid, je sterke en zwakke kanten, je saaie of boeiende trekjes.

De eeste stap naar een sterk imago is bewustwording: van jezelf en van het beeld dat anderen van je hebben. Om daarachter te komen zul je ‘de boer op’ moeten gaan en vragen: ‘Hoe zie je mij’? Gewapend met een analyse van hoe anderen jou zien, kun je kijken wat je wilt veranderen: hoe wil je overkomen, of is het wel zo erg dat anderen doorhebben hoe verlegen je bent? Toch is zelfvertrouwen een belangrijk element van een sterk imago. Ontbreekt het je daaraan? Dan ga je daar eerst mee aan de slag. Een paar tips:

1. Maak direct oogcontact. Dit wordt over het algemeen gezien als een manier om te kijken of iemand de waarheid vertelt. Maar let op: in andere culturen wordt het soms als brutaal of beledigend ervaren om direct oogcontact te maken.
2. Pas de etiquetteregels toe. Hoe hoort het ook alweer. Schaf een goed etiquetteboek aan en leer een aantal regels uit je hoofd. Weten ‘hoe het hoort’ geeft zelfvertrouwen.
3. Werk aan je houding. Onderuit gezakt zitten, ‘hangend’ staan of onrustig bewegen, zijn een teken van desinteresse, slordigheid en gebrek aan respect.
4. Let op je lichaamstaal. Friemelen met een pen, plukken aan je kleding of je haar, doen je onzeker overkomen.
5. Zorg dat je meer energie krijgt. Mensen met zelfvertrouwen hebben een energieke uitstraling. Wie vermoeid of lui ‘oogt’ maakt een onzekere indruk!

Reageer op dit artikel