nieuws

Parttime secretaresse burgert in

Persoonlijke ontwikkeling

Het duurde even, maar ook de secretaresse gaat steeds meer parttime werken. Tien jaar geleden gingen steeds meer werknemers in deeltijd en bleef de secretaresse standvastig fulltime werken. Maar de laatste jaren zijn ook secretaressen minder gaan werken.

Het duurde even, maar ook de secretaresse gaat steeds meer parttime werken. Tien jaar geleden gingen steeds meer werknemers in deeltijd en bleef de secretaresse standvastig fulltime werken. Maar de laatste jaren zijn ook secretaressen minder gaan werken.

Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam in een steekproef onder ruim 1400 secretaresses. Het onderzoek, gebaseerd op een vrijwillig ingevulde enquête, is mede tot stand gekomen via Management Support Magazine. Van het onderzoek is het boek ‘Een functie met inhoud’ gemaakt, dat verkrijgbaar is in de MSM shop.

Minder overwerk
Door fulltime blijven werken, onderscheidde de secretaresse zich van andere werkende vrouwen. Niet alleen de secretaresse, maar ook haar baas meende dat deeltijd werken niet goed was te combineren met de functie. In 1994 werkte 70 procent fulltime, nu is dat 57 procent. Tien jaar geleden werkte men 36,1 uur, nu is dat 33,9 uur. Verder is ook het overwerk afgenomen.

Trouw
Wat niet verandert, is de constante trend dat veel secretaresses langs bij hun baas blijven. Bijna driekwart heeft haar hele werkzame leven bij een werkgever gewerkt. Vergeleken met tien jaar geleden is de beroepsgroep zelfs nog honkvaster geworden, want 67 procent van de ondervraagden verwacht bij dezelfde werkgever te blijven. In 1994 was dat 27 procent.

Reageer op dit artikel