nieuws

Pesten op het werk

Persoonlijke ontwikkeling

Pesten op het werk komt steeds vaker voor. Werknemers pesten elkaar, maar ook werkgevers en werknemers maken elkaar het leven zuur.

Pesten op het werk komt steeds vaker voor. Werknemers pesten elkaar, maar ook werkgevers en werknemers maken elkaar het leven zuur. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau STO(M)P in opdracht van verzekeraar Interpolis.

KWART MILJOEN MENSEN GEPEST

In totaal 3,5% van de ruim 7 miljoen werkende Nederlanders heeft te maken met pesten en agressie op het werk. Deze 250.000 werknemers worden gemiddeld zes maanden vrijwel dagelijks systematisch gepest. De pesterijen variëren van het wissen van computerbestanden tot het sturen van ‘haatmailtjes’.

Het pesten speelt zich vooral af tussen collega’s onderling: 44%. Het gaat daarbij meestal om geestelijke terreur. In 9 procent van de gevallen pesten werknemers structureel hun (direct) leidinggevende. Zo’n 37% van de pestgevallen belaagt de baas de werknemer. In tien procent van de gevallen spant de werkgever samen met ondergeschikten tegen één werknemer.

TRAUMA’S

Werknemers die pesterijen of agressie ondervinden kunnen volgens de onderzoekers trauma’s oplopen die gelijk staan aan de gevolgen van kapingen, gijzelnemingen en verkrachtingen. Langdurig ziekteverzuim en improductiviteit zijn het gevolg. Jaarlijks komen honderdduizenden mensen in de Ziektewet terecht.

Reageer op dit artikel