nieuws

Roddelen niet alleen negatief

Persoonlijke ontwikkeling

Roddel is de smeerolie van de werkvloer, of je nu werkt in het ziekenhuis of op een krantenredactie. Hoewel roddelen nadelige gevolgen kan hebben voor zowel degenen die roddelen als degene over wie geroddeld wordt, het heeft ook z’n goede kanten. Sterker nog, zonder geroddel liggen bedrijven binnen een mum van tijd op hun gat!

Volgens organisatiesociologen is roddelen een noodzakelijk kwaad. Ze zien het als een bron van vermaak. Als een mogelijkheid om collega’s en zelfs het bedrijfsbeleid te beïnvloeden.
Wie wil overleven in de kantoorjungle houdt zijn oren overal wijd open. Welke collega’s liggen eruit en waarom? Bij wie moet je zijn om iets gedaan te krijgen?

SLIM RODDELEN

Wie slim roddelt verlaagt zijn status niet maar stijgt juist in aanzien. Ook degenen die luisteren winnen aan status: zij worden immers met uiterst gevoelige informatie in vertrouwen genomen! En zij waarderen de verspreider van het gerucht omdat het nieuwtje spannend is en zij het op hun beurt weer verder kunnen vertellen.

KWAADAARDIG RODDELEN

Natuurlijk kan het verspreiden van roddels ook gierend uit de hand lopen. De meest kwalijke vorm van roddel is die waarbij mensen doelbewust reputaties beschadigen zonder dat er zelfs maar feiten ten grondslag liggen aan de geruchten die ze de wereld insturen. Kwaadsprekerij uitbannen door middel van een roddelverbod is echter contraproductief.

Overleven in de kantoorjungle wordt een stuk moeilijker zonder even stoom af te kunnen blazen met een lekkere roddel, de pauzes worden dodelijk saai en het werk wordt een stuk frustrerender. De machteloze werknemers, die met roddelen een wapen in handen hadden, kunnen hun strijd wel opgeven. Ze zijn hun bescheiden mogelijkheden om veranderingen tegen te gaan, kwijt. En daarom moeten ze vooral blijven roddelen.

Reageer op dit artikel