nieuws

Rode vlekken, klamme handen en knikkende knieen

Persoonlijke ontwikkeling

Rode vlekken in je nek, klamme hanen en een hoofd als een biet: als je last hebt van verlegenheid zul je deze symptomen onmiddellijk herkennen. En verlegenheid mag dan een alledaags verschijnsel zijn, het is behoorlijk lastig, zéker op je werk!

Rode vlekken in je nek, klamme hanen en een hoofd als een biet: als je last hebt van verlegenheid zul je deze symptomen onmiddellijk herkennen. En verlegenheid mag dan een alledaags verschijnsel zijn, het is behoorlijk lastig, zéker op je werk!

Verlegenheid is een vorm van angst die zich voordoet in gezelschap van mensen. Die angst kent vele vormen en doet zich in allerlei gradaties voor. De een wordt pas verlegen als ze iets moet zeggen tijdens een overleg, de ander wordt al panisch bij het idee iets aan een onbekende collega te moeten vragen. Een paar tips om je verlegenheid in de hand te houden.

– Wie erg verlegen is wil het liefst nooit in het middelpunt van de belangstelling staan. Als dat toch moet, bijvoorbeeld als je een presentatie moet houden, zorg dan dat je inhoudelijk zo goed mogelijk bent voorbereid.

– Oefen je concentratievermogen. Houd je gedachten gericht op de zaak waar het om gaat, niet op de sociale situatie.

– Ga lastige situaties niet uit de weg. Accepteer dat je verlegen bent (iemand anders kan niet tegen tijdsdruk, en ik ben verlegen, so what?) en oefen stapje voor stapje er beter mee om te gaan.

– Zoek hulp als de verlegenheid je leven gaat beheersen.

– Meer informatie vind je bij de Vereniging voor Verlegen Mensen (VVM)> www.verlegenmensen.nl. 

Reageer op dit artikel