nieuws

Speel een spel

Persoonlijke ontwikkeling

Spelen met kinderen, sporten op het strand, verstoppertje spelen tijden een picknick in het bos. Allemaal activiteiten die zeer plezierig zijn. En, uit onderzoek blijkt dat het ook heel nuttig is om je regelmatig als een groot kind te gedragen.

Spelen is doen alsof. Dat weet niet jij alleen, dat weten je hersenen ook. Als iemand je voor de grap achterna zit, zul je wegrennen en misschien gillen van nepangst. Aan de buitenkant lijkt het of je lichaam in de stress is, maar dat is in feite niet zo. Er worden geen stoffen als adrenaline en endocrine aangemaakt. Er zijn wel duidelijke effecten op het brein waarneembaar: je flexibiliteit wordt erdoor vergroot.
Sommige mensen zijn na hu kindertijd niet meer in staat om te spelen. Omdat zij zich niet voldoende kunnen laten gaan, of omdat zij onzeker zijn over de ongeschreven van het spel. Wie speelt, moet zijn verlies kunnen nemen. Spelen laat zien waar je voor kiest, wat je echt zelf wilt doen. Het staat los van alle dagelijkse sociale verplichtingen. En er is nog een reden om te spelen: spelende mensen leven langer.

Reageer op dit artikel