nieuws

Wat vind jij van secretaressedag?

Persoonlijke ontwikkeling

ManagementSupporters vinden waardering voor hun werk belangrijk, maar daar hebben ze secretaressedag niet echt voor nodig.

Secretaressedag is een controversieel onderwerp, dat blijkt wel uit de reacties die ManagementSupporters opstuurden naar aanleiding van de nieuwsbriefoproep ‘Wat vind jij van secretaressedag?’ Bijna 100 secretaressen deden mee aan de enquête.

WELGEMEENDE WAARDERING

Echt veel behoefte aan een bloemetje op secretaressedag hebben de ManagementSupporters niet. 90% van de secretaressen vindt het wel belangrijk dat er af en toe wordt stilgestaan bij het werk dat zij verrichten, maar niet alleen maar op secretaressedag. Een gebaar dat je gewaardeerd wordt voor je inzet is zeer welkom, maar dat kan ook in de vorm van een compliment, schouderklopje, bonus, een goed salaris of onverwacht cadeautje. Waardering en respect moet er gewoon het hele jaar door zijn. Niet eens per jaar omdat het een ‘verplichting’ is, maar omdat je de waardering hebt verdient. Gewoon omdat je je werk goed doet, of bijvoorbeeld een project succesvol hebt afgerond, of een periode extra hard hebt gewerkt.

VERPLICHT NUMMER

Toch stellen vrijwel alle secretaressen het op prijs als zij een attentie van hun manager krijgen, maar het moet dan wel gemeend zijn. Mecheline: ‘Eens per jaar stilstaan bij de spil van de organisatie is prima, maar dan op een persoonlijke manier.’ Ilse: ‘De commercie zorgt er wel voor dat de manager secretaressedag niet vergeet, hij kan het eigenlijk niet maken om nergens mee aan te komen. De spontaniteit mist, het jaarlijkse bloemetje wordt zo eerder een verplicht nummer.’

Er zijn ook managers die voor hun assistenten echt hun best doen om van secretaressedag een bijzondere dag te maken. Marinda en haar drie collega’s kregen vorig jaar een budget om de hele dag mee op stap te gaan, terwijl de managers plaatsnamen op het secretariaat om de telefoontjes op te nemen en alle zaken af te handelen.

UITZONDERINGSPOSITIE

15% van de ManagementSupporters vind dat secretaressedag maar helemaal moet worden afgeschaft. Velen vinden secretaressedag, net als moederdag en Valentijnsdag, een (te) commerciële bedoening, waar de bloemisten en cadeaushops meer aan hebben dan de secretaresse. Maar het grootste bezwaar is de uitzonderingspositie waarin de secretaresse wordt geplaatst. Veel ManagementSupporters voelen zich ongemakkelijk als alleen zij, en niet alle collega’s in het zonnetje worden gezet. Ilonka: ‘Iedereen is toch een onmisbare schakel in het bedrijf, waarom krijgen mijn collega’s dan geen bloemetje?’ Ine: ‘Voor andere beroepsgroepen is toch ook geen speciale dag? Iedereen verdient waardering en respect, van de toiletjuffrouw tot de directeur.’ Het zou beter zijn om secretaressedag in te ruilen voor een jaarlijkse ‘medewerkersdag’. Bij de stichting waar Jenny werkt hebben ze dit onlangs geïntroduceerd. Eens per jaar krijgen alle medewerkers een presentje aangeboden.

Een klein deel van de ManagementSupporters (5%) denkt dat die uitzonderingspositie het imago van het secretaressevak geen goed doet, de functie wordt toch enigszins gestigmatiseerd.

POSITIEVE PUNTEN

Twee belangrijke positieve punten van secretaressedag worden door 12% van de ManagementSupporters aangekaart. Een is de toenemende aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de secretaresse. Audrey: ‘Een nuttige invulling van de secretaressedag zie ik wel in de vakinhoudelijke congressen en infomarkten.’ Een ander punt is dat secretaressedag managers en collega’s, die vaak geen idee hebben van waar je allemaal mee bezig bent, stil doet staan bij de kernrol van de secretaresse in de organisatie.

Reageer op dit artikel