nieuws

Weigeren en nee zeggen

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe zeg je nee? Hoe weiger je een verzoek? Draai er vooral niet om heen, geef een toelichting en blijf bij je antwoord.

Hoe zeg je nee? Hoe weiger je een verzoek? Draai er vooral niet om heen, geef een toelichting en blijf bij je antwoord.

Nicolien vraagt: ‘Harry, kun jij morgen wat eerder komen? We moeten om negen uur die presentatie geven en ik wil graag zeker weten dat alles het doet?’ Geen onredelijk verzoek, zeker omdat Harry medewerker audiovisuele hulpmiddelen is. Maar Harry kan niet. Hij begint deze week om tien uur en werkt door tot zeven uur. Zijn collega Geert begint om acht uur en is dus de aangewezen persoon. Er is echter een probleem met Geert: hij kan prima een overheadprojector klaar zetten, de krijtjes controleren en zorgen dat de vergaderruimte opgeruimd is maar met de beamer en de laptop kan hij niet overweg. Nicolien weet het zeker: als Geert dit moet doen, komt het niet goed.

Opdraaien

Toch wil Harry weigeren. Hij heeft er geen zin in. Hij vindt het heerlijk om zich ’s morgens nog even om te draaien als zijn vriendin naar haar werk moet. En trouwens, hij wil ook niet telkens opdraaien voor het feit dat Geert niet geschikt is voor zijn baan.

Een smoesje zou helpen: ‘Het spijt me maar ik moet naar de tandarts om half negen.’ Dat werkt prima heeft hij ontdekt. Maar dat smoesje heeft hij onlangs al eens gebruikt bij Nicolien. En bovendien, zo leert ze het nooit.

Draai er niet om heen

Er is hier maar één antwoord mogelijk: ‘Nee‘. Wat Nicolien ook meekrijgt van het antwoord van Harry, het moet duidelijk zijn dat Harry niet eerder komt. Begin dus geen ellenlange verhalen voordat je nee zegt.

Geef een toelichting

Natuurlijk kan Harry volstaan met een ferm ‘nee’. En heel waarschijnlijk zal Nicolien ook niet doorvragen. Juist omdat het antwoord zo kort is. Maar de relatie komt wel in de knel. Gewoon ‘nee’ vatten mensen agressief op. En Nicolien en Harry zijn collega’s en moeten met elkaar samenwerken.

Een toelichting is dus meestal op zijn plaats. Wees echter ook dan kort van stof. ‘Nee, het spijt me, ik heb daar helemaal geen zin in. Ik werk deze week van tien tot zeven en ik vind het veel te lekker om ’s morgens wat uit te slapen. Je moet Geert hebben, die werkt van acht tot zes.’

Vaak is dit voldoende. Soms ook niet. Voor Nicolien hangt er veel van af. Zij wil per se dat Harry haar hierbij helpt. Ze dramt wat door. Nu wordt het moeilijk voor Harry. Het is zo verleidelijk om dan toch maar ‘ja’ te zeggen. Het is verreweg de gemakkelijkste oplossing. Hij krijgt een zeer dankbare blik van Nicolien en het scheelt hem het gezeur nu. Maar hij loopt het risico dat Nicolien tegen haar collega’s zegt: ‘Harry is een prima vent. Je moet soms even aanhouden maar hij doet alles voor je.’

En de laatste tip: hou die nee vol!

Reageer op dit artikel