nieuws

Werk en privé: balans vaak ver te zoeken

Persoonlijke ontwikkeling

Balanceren tussen werk en privé is moeilijk. Bijna 70% van de management ondersteuners is nog steeds op zoek naar het ideale evenwicht.

Overwerk, kinderen, sportverenigingen, zieke collega’s. Allemaal redenen waardoor de toch al zo labiele balans tussen privé en werk verstoord kan worden. Bijna 70% van de management ondersteuners die reageerden op de oproep in de e-mailnieuwsbrief geeft aan moeite te hebben om het evenwicht te vinden en vast te houden.

MINDER WERKEN

25 Procent van de ManagementSupporters zou graag een halve of hele dag minder willen werken om meer tijd voor zichzelf, gezin of relatie vrij te maken. Men is echter bang dat de werkgever niet toestemt, of dat hetzelfde werk in een kortere periode gedaan moet worden. ManagementSupporters die al minder zijn gaan werken zijn meer tevreden over de balans die zij hebben gevonden. Naast de bereidwilligheid van de werkgever en collega’s, blijken vooral de flexibiliteit en inzet van het thuisfront essentieel om werk en privé te kunnen combineren. Ook de uren anders verdelen over de week blijkt te leiden tot meer tevredenheid. Bijvoorbeeld 4 X 9 uur: je levert geen salaris in, maar wint wel een hele vrije dag.

OVERWERK ACCEPTABEL

65 procent van de ManagementSupporters, werkt in de praktijk langer dan officieel in het arbeidscontract staat. Bij een gemiddelde werkweek van tussen de 32 uur en 40 uur per week, blijven er genoeg werkzaamheden liggen waar zij vaak niet aan toe komen. De overuren liggen tussen de 5 en 15 uur per week. Overwerk wordt in de vrije dagen of na vijven gedaan of meegenomen naar huis.

GRENZEN STELLEN

Balans tussen werk en privé is vooral een kwestie van grenzen stellen, aldus de respondenten. Volgens Willy ‘blijft er altijd teveel werk structureel liggen. Je moet dan besluiten dat het werk erop zit en je uren gemaakt zijn.’ Jojan is van mening dat je werk en privé strikt moet scheiden. Dus: ’geen werk, laptop of mobieltje van het werk mee naar huis. Zo ervaar je privé-tijd ook echt als jouw tijd. Maar ook: je tandartsafspraken in je eigen tijd.’ Minder werken zonder overwerk is Arina gelukt door ‘meer te delegeren en verantwoordelijkheden over te dragen aan collega’s’.

TOUWTJES IN EIGEN HAND

Het beste kun je de zaken zélf in de hand houden, daar zijn ze het eigenlijk wel over eens. Het grootste voordeel is dat je dan beter kunt plannen. En daarmee win je tijd. Zowel op het werk als privé.

Reageer op dit artikel