nieuws

Zo ga je om met lastige mensen

Persoonlijke ontwikkeling

Of je nu baliemedewerker, secretaresse, verkoper, helpdeskmedewerker, projectleider of manager bent, je komt altijd lastige mensen tegen. Gesloten mensen, klagers, treuzelaars, slechte luisteraars, bemoeials, manipulators, saboteurs, informatiekapers, agressieve mensen, bullebakken, arrogante mensen, betweters, parasieten en grappenmakers.

Of je nu baliemedewerker, secretaresse, verkoper, helpdeskmedewerker, projectleider of manager bent, je komt altijd lastige mensen tegen. Gesloten mensen, klagers, treuzelaars, slechte luisteraars, bemoeials, manipulators, saboteurs, informatiekapers, agressieve mensen, bullebakken, arrogante mensen, betweters, parasieten en grappenmakers. Je voelt je er ongemakkelijk bij, geïrriteerd, boos, gefrustreerd of bang.

Je bent geneigd ze te mijden. En als dat kan, dan is het zelfs een goede strategie. Maar vaak moet je nu eenmaal met lastige mensen zien te werken. Hoe ga je om met lastige mensen?

Lastig gedrag beter begrijpen
Je kunt het meeste over jezelf leren van mensen waar je een hekel aan hebt. Gebruik het model van de kernkwaliteiten en het kernkwadrant om van lastige mensen iets te leren over jezelf. Ontdek uitdagingen om aan te werken. Zie het goede in lastig gedrag. Ben je misschien zelf weleens lastig voor anderen?

Waarom is iemand lastig?
Mensen gedragen zich lastig omdat ze geleerd hebben dat ze daarmee anderen uit balans kunnen brengen en de actie van anderen kunnen beïnvloeden of zelfs verhinderen. Het kan bewuste manipulatie zijn, maar ook een onbewust gegroeide karaktereigenschap. Lastig gedrag is echter geen objectief gegeven, dat het lastig is is jouw persoonlijke interpretatie.

Waarom hebben lastige mensen invloed op jou?
Ze vragen om aandacht. Ze intimideren je. Ze appelleren aan schuldgevoelens. Ze voelen macht. Ze zoeken genegenheid. Ze genieten van jouw reactie.

Bewaar altijd je goede humeur
Vat lastig gedrag niet persoonlijk op. Waarschijnlijk gedraagt de lastige persoon zich tegenover iedereen zo. Accepteer dat je mensen niet zomaar kunt veranderen, zeker lastige mensen niet.

Reageer op dit artikel