nieuws

De beste competenties voor de secretaresse

Persoonlijke ontwikkeling

Dé competentie voor nu én in de toekomst is: samenwerken! In tijden van werkdruk en stress heb je elkaar hard nodig om efficiënt te kunnen werken.

De beste competenties voor de secretaresse

Structureel in je eentje alle ballen in de lucht houden is nu eenmaal niet gezond. Ontdek elkaars talenten en maak hier gebruik van. Hierdoor versterk je je eigen talenten en maak je zichtbaar waar jouw kracht ligt.

We schreven er een groot online artikel over: 10 onmisbare competenties voor de secretaresse.

Overkoepelende competentie: samenwerken

Onderdelen van samenwerken

Delegeren/loslaten: stop er mee om alles zelf te willen doen omdat jij vindt dat het anders niet goed gaat. Realiseer je dat jouw perfectionisme je werkdruk en stress vergroot. Accepteer hulp ook al doet die ander het anders dan jij. Dat geeft jouw de ruimte om dat wat je doet goed te doen en je zo te profileren.

Prioriteiten stellen en onderhandelen: Richt je op dat wat werkelijk belangrijk is. Onderhandel met (project)managers over je tijdsbesteding: wat kan wel en wat niet (meer). Wat doe jij vanuit jouw expertise en wat kan de ander zelf doen.

Flexibiliteit: spring in waar nodig én biedt elkaar de mogelijkheid om regelmatig elders ongestoord te kunnen werken om grotere klussen af te kunnen maken.

Efficiënt werken: ken alle efficiënte tips en trucs van je softwareprogramma’s zoals het managen van je e-mail en social media, digitaal archiveren, digitaal notuleren. Leer elkaar de trucjes en volg relevante sites/groepen om nieuwe tips op te pikken.

Ontwikkelen: do’s

– Formuleer een concrete ontwikkelrichting.
– Doe elk jaar een training/cursus gericht op de skills die jouw (toekomstige) rol versterken.
– Leer actief van elkaar via social media.
– Kom zelf met concrete voorstellen om je functie interessant te houden of te maken.
– Kom van je eiland en werk samen. Ontdek elkaars talenten en maak daar gebruik van.
– Geef elkaar de ruimte om te ontwikkelen en succesvol te zijn.
– Volg de ontwikkelingen in je vak en anticipeer daarop

Tip: Break

Wil jij je de competenties van de 21ste eeuw eigen maken? Kom dan naar de Management Support Break met de trainers Jocelyn Rebbens, Sander Schoevers en Gunilla Blijsie. Tijdens deze Break krijg je inzicht in wat er verandert, hoor je voor welke uitdagingen jij komt te staan, leer je welke competenties je nodig hebt en hoe je deze (verder) ontwikkelt. De Break vindt plaats op 23 juni 2017. Kijk voor meer info op break.managementsupport.nl.

Verdieping

10 onmisbare competenties secretaresse
Ontwikkelingen secretaressevak; praktische handvatten
Het mooiste vak ter wereld
Je loopbaan sturen doe je zelf
Een functie met toekomst [boek]
Masterclass Dé vormen van managementondersteuning [training]

Reageer op dit artikel