nieuws

Weg met die bescheidenheid

Persoonlijke ontwikkeling

Bescheidenheid past bij de rol van secretaresse en managementassistent; je bent vaak degene op de achtergrond die anderen laat excelleren.

Weg met die bescheidenheid

Maar een teveel aan bescheidenheid kan er ook voor zorgen dat je niet de waardering krijgt die je verdient, doordat je over het hoofd wordt gezien. Laat die bescheidenheid varen in dit nieuwe jaar! Als je een aantal stappen neemt, wordt dit een succes.

Nu je functie verandert, is dit relevanter dan ooit. Als managementondersteuner word je steeds meer het gezicht van de organisatie, naar je collega’s toe én naar buiten. Laat je manager dus zien dat je stevig in je schoenen staat. Laat geen twijfel bestaan over je talent, je prestaties en je functiewaarde. Tijdens de workshopdagen krijg je in de workshop Versterk je performance helder waarom jij relevant bent voor je manager of je team. Nu én in de toekomst.

Valse bescheidenheid

Even voorop gesteld: bescheiden zijn is niet slecht. Het is een prachtige kwaliteit. Als iedereen alleen maar over zichzelf zou praten, mis je echt contact met elkaar. Want voor een goed gesprek moet je ook kunnen luisteren en dat lukt niet als iedereen uitsluitend over zichzelf en zijn prestaties praat. Bescheidenheid is gekoppeld aan: de ander de ruimte geven, je terughoudend opstellen en hoffelijk zijn. Maar maak jezelf niet onnodig klein: dat is valse bescheidenheid.

Onzekerheid

Jezelf klein houden komt vaak voort uit onzekerheid: ‘Wie ben ik om te zeggen dat ik ergens goed in ben?’ ‘Vinden ze me dan nog wel aardig?’ Veel mensen zijn bang dat ze als arrogante kwast worden gezien. Houd je successen echter niet voor jezelf, want door te laten zien waar je goed in bent, laat je je waardevolle bijdrage zien. Poets je dit weg, dan onthoud je anderen de kans om van jouw kwaliteit gebruik te maken.

Balans

Het is de kunst hierin balans te vinden. Het vraagt inzicht om op het juiste moment naar voren te treden, of juist een stapje terug te doen. Het verschil tussen eerlijk zijn over wat je wel en niet kunt, en je eigen bijdrage tekort doen blijkt bovendien erg klein. En dat kleine verschil kan een grote impact hebben. Het loont niet om iets wat je heel goed hebt gedaan, klein te maken. En ook loont het niet om je eigen bijdrage in gesprek met anderen te overschatten.

Stappen

De eerste stap naar het loslaten van valse bescheidenheid is om je beweegredenen onder de loep te nemen. Klopt het wat je denkt? Is het zinvol om je op de achtergrond te houden, worden anderen daar blijer van? In veel gevallen is het antwoord: nee. Vier elkaars successen en maak gebruik van elkaars kwaliteiten.

Tweede stap is om te kijken in welke situaties het voor jou kan lonen om te laten zien wat je in huis hebt. Het werkoverleg bijvoorbeeld, of je functioneringsgesprek.

Derde stap is om naar voren te treden: verlaat je comfortzone en voel eens hoe het is om meer op de voorgrond te treden. Vertel over een project waaraan je werkt en wat jouw bijdrage was. Durf een compliment echt in ontvangst te nemen. Of deel een succes met een collega.

Zonder jezelf groter te maken dan je bent, kun je wel degelijk stoppen met jezelf onnodig kleiner te maken. In een omgeving waar je elkaar oprecht kunt waarderen voor wat een ieder goed kan, is het niet alleen leuker werken, maar wordt er ook meer resultaat behaald!

Lees ook

Zo maak je je werk zichtbaar: 3 tips
Jezelf profileren; hoe doe je dat?
Personal branding: mode of must?

Verdieping

Stap uit je comfortzone met het GROW-model [Vakbase]
Future Proof Professional [training]
Future Proof Personal [training]
Versterk je performance [workshop]

 

Reageer op dit artikel