nieuws

“Digitalisering holt vak uit”

Persoonlijke ontwikkeling

Er waren genoeg initiatieven op de 26ste Secretaressedag. Zo was er het medisch secretaressecongres en natuurlijk de verkiezing Secretaresse van het Jaar. In Manhattan aan de Maas kwam een grote groep samen voor het netwerkevent Rotterdam Assistants, initiatief van Smart Assistants in samenwerking met Mainport hotel. Onder het genot van een cocktail en met uitzicht […]

Er waren genoeg initiatieven op de 26ste Secretaressedag. Zo was er het medisch secretaressecongres en natuurlijk de verkiezing Secretaresse van het Jaar.

In Manhattan aan de Maas kwam een grote groep samen voor het netwerkevent Rotterdam Assistants, initiatief van Smart Assistants in samenwerking met Mainport hotel. Onder het genot van een cocktail en met uitzicht op de Erasmusbrug sprak ik Sibylla Kwaaitaal, samen met Hiltje Heyman eigenaar van Smart Assistants.

De enthousiaste en energieke Sibylla Kwaaitaal heeft 37 jaar ervaring als CEO assistant en verzorgt nu netwerksessies en coaching. Ervaart zij ook de veranderingen in het secretaressevak?

“Jazeker, ik zie de één-op-één-ondersteuning afnemen. Deze blijft wel voorbehouden aan de hogere echelons, de CEO’s bijvoorbeeld. Ben je PA en sparringpartner van een CEO dan kom je toch nooit helemaal los uit de hiërarchie. Je moet stijl en klasse bewaren, en weten hoe je je vak uitoefent.”

Welk advies heeft zij? “Ik raad aan om je te focussen op ontwikkeling in de breedte. In de toekomst ligt de focus namelijk veel meer op projectondersteuning. De functie wordt weliswaar uitgehold door digitalisering, maar ga uit van je eigen kracht. Bouw aan je persoonlijke merk en gunfactor. Bekijk welke hobby’s je hebt, welke goede eigenschappen en probeer die in je baan te verwerken. Schilder je graag? Dan ben je creatief. Hoe kun je dat wat je thuis leuk vindt, ook in je werk inzetten? Durf je sterke punten te tonen, en camoufleer je zwakkere punten.”

Reageer op dit artikel