nieuws

‘Het secretaressevak blijft springlevend’

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe ziet het secretaressevak er over tien jaar uit? Sommigen zijn ervan overtuigd dat de functie dan niet meer bestaat, maar volgens trendwatcher Andrea Wiegman klopt dat absoluut niet. “Organiseren wordt alleen maar belangrijker.”

‘Het secretaressevak blijft springlevend’

Je voorspelt en duidt trends. Hoe komt dat zo?

“Ik ben er per ongeluk ingerold en ik vond het vanaf dag één geweldig. Ik kijk over allerlei grenzen heen: mode, technologie, voeding, het heeft allemaal met elkaar te maken. Ik kijk echt naar de voorlopers op een bepaald gebied en naar wat potentie heeft om te groeien. Dat diep ik vervolgens uit. Een trendwatcher brengt later de trend over op het grote publiek en kan uitleggen wat het verschil is tussen gisteren, vandaag en morgen.”

Wat zijn belangrijke trends?

“Empowerment, alles zelf doen; de digitalisering heeft daarvoor allerlei tools, apps en technieken gebracht. Op Facebook is iedereen uitgever. Iedereen is een topkok met de boeken van Jamie Oliver. Je kunt zelf je huis verhuren, of verkopen.  Je kunt zelf je foto’s bewerken, plaatsen op Instagram of er een fotoboek van maken, of ze nog een keer online bewerken. Kijk maar hoe groot bedrijven als Facebook en AirBNB zijn geworden in een paar jaar.
Nieuw zijn ook de big data: de ondenkbare hoeveelheid gegevens die de wereld over gaan. Wat we daarmee kunnen doen, is enorm.”

Wat betekent dit voor secretaressen?

“Organiseren, online én offline wordt alleen maar belangrijker, want we hebben het drukker gekregen. Het grote voordeel dat computers en andere mobile devices opleverden – tijd – gaat niet meer op: ze kosten tijd. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos. Secretaresses organiseren, zij scheppen orde in die chaos, maken keuzes in die overvloed aan informatie, zij maken tijd en plaats. Daarnaast vertegenwoordigen ze de organisatie. Wees je bewust van je sociale waarde: welke betekenis voeg jij toe als mens, als ondersteuner, als bedrijf of organisatie? Hoe treed je naar buiten? Daarom spreek ik degenen tegen die denken dat het secretaressevak een uitstervend beroep is.”

Er zijn andere, somberdere geluiden. Jij ziet het dus positief in?

“Absoluut. Dezelfde discussie ging namelijk over kantoren: we kunnen wel office-less werken en paper-less. En dus ook secretaresse-less? Daar zullen sommigen voor kiezen, en anderen zullen daar echt van terugkomen, wanneer managers opeens niet meer zo productief blijken of deals niet meer zo soepel gesloten worden. We zitten in een trial- en errorfase. We proberen iets en waar kunnen, bezuinigen we. Maar we komen ook op zaken terug. En geloof me, vrijwel iedereen, óók de generatie Y, wil gewoon naar kantoor hoor. Die wil een vaste plek. Lang niet iedereen wil thuiswerken, of alleen met een digitale secretaresse. Alles wat dood lijkt – volgens sommigen het secretaressevak – is tegelijkertijd springlevend.

Management Support Live

Andrea Wiegman spreekt op het congres Get Connected tijdens Management Support Live, op 12 november in het Beatrix Theater Utrecht. Kijk voor (gratis) aanmelden en het volledige programma op www.managementsupportlive.nl.

Reageer op dit artikel