nieuws

Dan maak je maar zin

Persoonlijke ontwikkeling

‘Geen zin? Dan maak je maar zin!’ Staat deze zin jou ook zo tegen? Of is het juist iets wat je zelf zou zeggen? Nu is het normaal om geen zin te hebben. Het is heel menselijk gedrag. Dat is gelukkig al een geruststellende mededeling van de auteurs van het boek Eerste hulp bij tegenzin. […]

Dan maak je maar zin

‘Geen zin? Dan maak je maar zin!’ Staat deze zin jou ook zo tegen? Of is het juist iets wat je zelf zou zeggen?

Nu is het normaal om geen zin te hebben. Het is heel menselijk gedrag. Dat is gelukkig al een geruststellende mededeling van de auteurs van het boek Eerste hulp bij tegenzin. Iedereen heeft wel eens geen zin. Het wordt pas een probleem als tegenzin altijd op de loer ligt gedurende de dag. Je hebt ja gezegd tegen een project en je hebt nu geen idee waar je moet beginnen. Je durft niet eens meer het computerbestand over het project te openen. De moed zakt je al in de schoenen als je eraan denkt. Of je ziet op tegen de ongemotiveerde werkgroep waar je wekelijks mee overlegt.

Wil je graag zonder – of in elk geval: minder – tegenzin, dan is dit boekje een aanrader. Het behandelt verschillende oorzaken, zoals angst (je bent bang dat je iets niet kunt of je wilt het heel goed doen) en verplichting (geen zin omdat het je wordt opgelegd door anderen).

Eén van de adviezen bij tegenzin is: bedenk wat je grote voorbeeld zou doen. Je beste vriend, collega Adele of Superman. Wat zouden zij doen? Wik en weeg en besluit dan wie je volgt.

Of in het geval van tegenzin bij een ongemotiveerde werkgroep: bespreek de verwachtingen met elkaar aan het begin. Vertel neutraal wat je verwacht. Op inhoudsniveau bespreek je welke resultaten je verwacht. Op procedureniveau geef je aan hoeveel tijd je verwacht te besteden aan een klus. Bijvoorbeeld: hoe lang duurt de vergadering en wie maakt notulen? En op procesniveau kun je uitspreken hoe je wilt samenwerken.

Nu is er natuurlijk geen standaard oplossing die alle tegenzin in één klap de wereld uit helpt. Maar erover mopperen, smoezen verzinnen of jezelf zielig vinden helpt niet. Je erover verwonderen wel! En er iets aan doen, lucht op.

Reageer op dit artikel