nieuws

6 trends voor 2016

Persoonlijke ontwikkeling

In ons trendonderzoek komt duidelijk naar voren dat de rol van de assistant verandert. Zo maken traditionele taken plaats voor faciliterende taken en wordt er vaker in projecten gewerkt. Welke trends signaleren jullie nog meer? Zes trends voor 2016 op een rijtje. 

6 trends voor 2016

Welke competenties heb je eigenlijk nodig? Lees het in dit populaire artikel 10 onmisbare competenties voor de secretaresse [september 2016].

Trend 1: digitalisering & automatisering

Veel traditionele secretaressetaken zijn overgenomen door onze computers en telefoons. ‘De secretaresse van vroeger is de smartphone van vandaag’ zoals de NRC al meldde op 9 juli 2015.
Futurist en trendwatcher Marcel Bullinga voorspelt de opkomst van de robots. “En dan moet je het begrip robot ruim zien: het zijn alle apparaten met een zekere mate van intelligentie, zoals 3D-printers, slimme auto’s, slimme huizen. Ik noem dat het globale brein. Uit onderzoek van Oxford University blijkt dat door de opkomst hiervan 47 procent van de banen binnen tien à vijftien jaar verdwijnt.” Om dat voor te zijn stelt Bullinga dat secretaresses hun taken goed onder de loep moeten nemen. “Bepaal welke taken door robots en apps zullen worden uitgevoerd. Denk aan handtekeningen ophalen, agendabeheer, vliegreizen boeken et cetera. Wat overblijft is de essentie van het secretaressevak in de toekomst, een future proof-beroep, dat niet verder valt weg te automatiseren.”

Trend 2: nieuwe generatie managers

Door de toename van digitale apps, tools en de smartphone kunnen managers simpelweg meer zelf doen: de mailbox beheren en afspraken in de agenda zetten. Je hoeft dus niet meer de telefoon aan te nemen voor de hele afdeling. En volledig agendabeheer is ook niet meer nodig. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd is om andere zaken op te pakken.

Trend 3: faciliterende secretaresse

Dé sparringpartner voor de logistiek én de inhoud. Kenmerken:

  • van werken vóór naar werken mét manager
  • niet volgend maar initiërend
  • niet dienstbaar maar dienstverlenend
  • meer sparringpartner
  • adviserend

“Hoe meer een secretaresse weet van het vakgebied van de manager, en daarbij hoe groter het onderling vertrouwen en de chemie, hoe meer ruimte er kan zijn om te groeien in de rol van sparringpartner.” Dat zegt Margriet Bekedam, ze is arbeids- en organisatiepsycholoog en als consultant verbonden aan Van der Houwen Recruitment. “Managers vragen steeds vaker naar een secretaresse met een hbo of wo als achtergrond, bijvoorbeeld hotelschool, een talenstudie of een communicatieopleiding. Een achtergrond in het vakgebied van de manager is zeker een pre. Iemand die de inbox voor 80% zelfstandig kan afhandelen, daar komt het concreet op neer.”

Trend 4: flexibel werken

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is een trend die alle respondenten om zich heen zien, maar… die zij zelf nooit (19%) of zeer beperkt (52%) toepassen in hun werk. Flexibel werken, of Het Nieuwe Werken, lijkt handig en praktisch uitvoerbaar voor iedereen, behalve voor de managementondersteuner. De spil zijn (of: willen zijn) op kantoor houdt over het algemeen in dat jullie dus daadwerkelijk altijd op kantoor zijn, en dat zichtbare aanwezigheid belangrijker is dan bereikbaarheid op afstand. En dat is opmerkelijk, gezien de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.

Trend 5: lean werken

Jullie zien het belang in van ‘lean’: bezig zijn met werkzaamheden die ertoe doen, werk dat waarde toevoegt voor de klant. Samen met anderen een proces doorlopen, verspillingen signaleren en oplossen. Kijken waar je kunt besparen, waar processen efficiënter kunnen, zodat je doet wat ertoe doet en de toegevoegde waarde van het secretariaat bewijst.

Trend 6: werken in projecten

Routinematige werkzaamheden als agenda- en mailbeheer nemen af. In plaats daarvan nemen losse klussen toe: korte en langlopende projecten waarbij ieder aansluit vanuit eigen expertise. Jij als assistent of projectleider begeleidt en bewaakt de voortgang. Het is dé rol om ervoor te zorgen dat het het project gerealiseerd wordt.

Reageer op dit artikel