nieuws

‘Ik ben de linking pin’

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe profileren managementondersteuners zich online en op de werkvloer? Personal brand-expert Jocelyn Rebbens gaat in gesprek met managementassistente Lilian Breedveld, werkzaam bij KPMG IT Advisory. “Zichtbaarheid heeft alles te maken met intern contact en toegankelijkheid.”

‘Ik ben de linking pin’

Linking pin

Lilian is als junior secretaresse bij KPMG binnen gekomen en werkt hier inmiddels 11 jaar. Ze heeft veel geleerd van haar eerste baas. “Ik werk hard; daardoor weet ik hoe het werkt in de organisatie, worden lijntjes korter en word je sneller zichtbaar. Zichtbaarheid heeft voor mij overigens niets met bijeenkomsten of bedrijfsborrels te maken, maar met het interne contact en de mate van toegankelijkheid naar elkaar. Ik wil graag professioneel en toegankelijk overkomen. Ik ben de linking pin tussen de werkvloer en het managementteam.” Hoewel Lilian van nature op de voorgrond springt qua werk en aanpakken, staat ze bij voorkeur niet zelf in de spotlight. En collega’s weten dit ook.

Confronterend

Een Unique Selling Point van Lilian is dat ze proactief is. Hierdoor krijgt ze meer informatie waardoor ze het team en het managementteam optimaal kan ondersteunen. Ze is open en direct in haar communicatie. “Sommige collega’s vinden dit confronterend, omdat ik durf uit te spreken wat ik ervan vind en hoe ik dingen zie. Inmiddels ben ik wat milder geworden in de manier waarop ik dit doe, door bijvoorbeeld intensief te sporten (boksen) heb ik een betere mentale balans gevonden.”

Direct

Ze vindt het leuk om oud-collega’s te spreken bij een KPMG-reünie. “Ik ga ergens heen als ik er energie van krijg en er plezier uit haal. Ik doe niet veel aan relatieonderhoud via social media, want als je dit doet moet je het goed bijhouden, vind ik. En waar trek je de grens? Via trainingen ontdek ik hoe ik me profileer ten opzichte van andere secretaresses en waar ik sta.” Lilian krijgt als feedback dat ze direct en loyaal is. Ze is snel, vervult een sleutelrol en is de bindende factor in de organisatie. Ze neemt alle verantwoordelijkheid. Hoewel collega’s haar toegankelijk vinden, stapt zij niet snel zelf op collega’s af. Ze ontvangt graag tussentijdse feedback en krijgt ook terug dat ze door haar tempo ongeduldig over kan komen.

Verder ontwikkelen

Het motto dat Lilian van haar oma heeft meegekregen: ‘Alles wat je leert, wordt je nooit meer afgenomen!’ “Ik wil me elk jaar op persoonlijk en professioneel vlak verder ontwikkelen, omdat mijn uitdaging daar ligt. Ik heb meegedaan aan de training Praktische Psychologie van Management Support en ik zou voor het komend jaar graag een persoonlijk coachtraject aangaan. Ik ben daarnaast benieuwd hoe ik zou presteren in een andere werkomgeving of ander soort organisatie.”

Reageer op dit artikel