nieuws

Futureproof: hype of gewoon verstandig?

Persoonlijke ontwikkeling

Je toekomst voorspellen, dat kan niemand. Had je maar zo’n glazen bol! Of jij futureproof bent met jouw kennis en vaardigheden kan niemand met 100% zekerheid zeggen. Maar dat de functie secretaresse aan verandering onderhevig is staat als een paal boven water. Weten hoe jij daar in staat is altijd verstandig.

Futureproof: hype of gewoon verstandig?

Er zijn drie niveaus waarop je kunt kijken: naar jezelf, naar je functie en naar je werkomgeving. In hoeverre sluiten die drie nog op elkaar aan? Welke van de drie pas je aan om te zorgen dat je prettig werkt én waarde toevoegt aan je organisatie? Als je kijkt naar hoeveel invloed je hebt, is dat vooral op je eigen kennis en ervaring. Je werkomgeving verandert meestal buiten jouw invloed om. Je functie zit daar ergens tussenin. Deze drie hangen nauw samen – het blijft een wisselwerking.

Waar je ook werkt, je kunt er donder op zeggen dat de directieleden – als ze verstandig zijn – doen aan scenariodenken. Zeker commerciële organisaties horen te weten waar ze over tien jaar hun geld mee verdienen. Voorzien jullie producten en diensten nog wel in een behoefte? Is er een wet gewijzigd die impact heeft op de organisatie? Verandert jullie doelgroep zo sterk dat er ander (marketing)beleid nodig is?

Deze manier van denken toepassen op jezelf, dát is de essentie van ‘futureproof zijn’. Zorg dat de toekomst je niet overkomt, maar dat jij je pad kiest.

Hoe zit het met je werkomgeving? Toen men in het jaar 1975 vooruit keek naar het magische jaar 2000 leidde dat tot twee voorspellingen over de werkvloer: we zouden allemaal een computer gebruiken én we zouden allemaal papierloos werken. Nu zijn we als samenleving hartstikke digitaal, maar de organisaties die volledig papierloos werken zijn echt nog een uitzondering.

Die digitale werkomgeving vol prikkels zorgt er wel voor dat een specifieke vaardigheid hoog staat aangeschreven: de kunst om je te concentreren en afleiding te minimaliseren. Concentratie is nodig om vooruit te komen. Voor kleine klussen, maar zeker ook voor dingen waar je echt in moet duiken. Best een klus, in een werkomgeving vol prikkels.

Denk eens aan de nieuwe kanalen die er in de afgelopen jaren bij zijn gekomen: bijvoorbeeld social media (“Wat wordt er over onze organisatie gezegd?”), instant berichtgeving op internet (“Wat betekent dit nieuwsbericht voor het project van onze afdeling?”) en e-mail, dat een steeds grotere plek heeft ingenomen in de interne communicatie. Memo’s die met een dag vertraging binnenkomen in een interne postenvelop? Dat is écht uit de tijd.

Dat maakt dat informatie kunnen filteren ook een belangrijke vaardigheid is. Was jij niet de poortwachter naar je leidinggevende? Dat geldt voor afspraken – al zit je werkplek misschien niet meer naast zijn of haar kantoor – en steeds sterker ook voor informatie. Want er is één consistente factor in het secretaressevak: jij bent er om andermans productiviteit te optimaliseren. En dat is een vak. Ook nu.

Tekst: Karen Visser

Tijdens de Workshopdagen 2016 geeft Karen Visser de workshop Tien tips voor je toekomst. Hierin leer je onder meer wat de belangrijkste veranderingen zijn en wat ze voor jou betekenen, maar ook hoe je zorgt dat de toekomst je niet ‘overkomt’.

Reageer op dit artikel