nieuws

Pijn en genot leiden je brein op het werk – Smart Brains 6

Persoonlijke ontwikkeling

In de zesde aflevering van Smart Brains kijken we naar SCARF. Nee, niet een scarf als in sjaal, maar een model om te evalueren hoeveel ‘pijn’ of ‘genot’ een taak je brengt.

Pijn en genot leiden je brein op het werk – Smart Brains 6

Het SCARF-model bestaat uit vijf punten. Hoe hoger een actie op deze vijf punten scoort, hoe meer geneigd we zijn ermee door te gaan. Scoort een actie laag, dan zijn we eerder geneigd de hakken in het zand te zetten en het plan te saboteren. Dit heeft er alles mee te maken dat jouw brein wordt geleid door pijn en genot. De vijf punten van het SCARF-model zijn:

  1. Status: wat is jouw plek in de pikorde?
  2. Certainty: hoe zeker ben je van de toekomst?
  3. Autonomy: in hoeverre kun je je eigen keuzes maken en controle over dingen uitoefenen?
  4. Relatedness: in hoeverre voel je je geaccepteerd en hoor je bij een groep?
  5. Fairness: in hoeverre word jij of jouw groep eerlijk behandeld?

Aantasting SCARF oorzaak van conflicten en vastlopende projecten

Deze vijf punten zijn de belangrijkste reden waarom op de werkvloer conflicten ontstaan en projecten vastlopen. Ga in je eigen omgeving eens na welke conflicten je de laatste tijd hebt meegemaakt; tussen collega’s onderling die het maar niet eens worden over een plan, of tussen klant en leverancier.

Breinvriendelijker werken?

Breinvriendelijker werken?

Kijk dan eens dieper naar de oorzaak van dat conflict. Heel vaak is het zo dat de ene partij iets doet wat de ander in zijn SCARF aantast. Die andere partij zet dan de hakken in het zand, waardoor de eerste weer in zijn SCARF wordt aangetast. En zo beland je al snel in een vicieuze cirkel.

Laat de ander stijgen op zijn SCARF en krijg medewerking

Hoe anders is het wanneer je de ander laat stijgen op zijn SCARF. In dat geval kun je op alle medewerking rekenen. Het grappige is dat pijn en genot vaak twee kanten van dezelfde medaille zijn.

Draai het daarom eens om. Wil je als verkoper bijvoorbeeld een klant binnenhalen, spreek hem dan niet aan op zijn onzekerheden – zonder ons fantastische product zult u de boot missen, if you snooze you loose – maar op zijn leiderschap: u ziet ook dat de markt verandert. Met ons product kunt u als eerste de stap maken naar een nieuw businessmodel en voorsprong nemen op uw concurrenten.

Weten hoe gevoelig jij bent? Doe hier een online test om te weten hoe gevoelig jij bent voor de vijf SCARF-factoren. Je krijgt meteen tips hoe je SCARF-gerelateerde valkuilen kunt omzeilen. Handig, want ons brein kan bij tijd en wijle best een beetje sturing gebruiken.

Auteur: Mirjam Hulsebos

Deze serie is gebaseerd op het boek IK2 van Margriet Sitskoorn. Ze vertelt je over de waarde van het boek in deze video.

Train je brein tijdens Power Brein

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Power Brein voor de assistant!

Smart Brains-serie
De Smart Brains-serie bestaat uit 11 artikelen, waarin je leert jouw brein optimaal te benutten. Lees ook deel 5: Multitasken maakt traag en humeurig en neem een kijkje bij deel 7: Kabouterraadsel.

Reageer op dit artikel