nieuws

Speel jij al stratego op het werk?

Persoonlijke ontwikkeling

Strategisch inzicht is een must voor assistants om zaken voor elkaar te krijgen, zegt Elisa de Groot, trainer bij de masterclass Stratego voor vrouwen. Ze legt uit waarom profileren niet hetzelfde is als opscheppen en hoe je jezelf zichtbaar maakt op een voor jou plezierige manier.

Speel jij al stratego op het werk?

Waarom ‘stratego voor vrouwen’? Hebben ze dat nodig?

“Ja. Je moet de spelregels kennen. Meisjes doen het beter op scholen, werken hard en consciëntieus, halen hogere cijfers dan jongens. Ze doen hun best de juiste antwoorden te geven. Maar later, in je werk, draait het niet meer om de beste antwoorden, maar of je het spel kunt spelen en ook de ongeschreven spelregels kent binnen het bedrijf. Ze vertellen je niet hoe je veel voor elkaar kunt krijgen. Dat moet je zelf ontdekken.
Die spelregels binnen organisaties zijn over het algemeen masculiene spelregels. Bedrijven zijn vaak opgericht door mannen, de hoogste posities worden ingenomen door mannen. Het lijkt een door mannen gedomineerd spel. Vrouwen zijn te veel bezig met hun werk goed doen, maar kwaliteit leveren is niet genoeg. Je moet je kwaliteit zichtbaar maken. En dat is niet voor iedereen even eenvoudig.”

Heb je voorbeelden van ongeschreven regels?

“Een ongeschreven regel kan zijn: spreek je uit. Mensen onthouden echt niet alles. Durf bijvoorbeeld je ambitie uit te spreken en denk niet ‘ze zien vanzelf wel dat ik toe ben aan een volgende stap, een nieuw project, een reis naar het buitenland…’ Wees niet bang dat je vraag overkomt als gedram. Die ander is jouw ambitie of jouw plan allang weer vergeten. Durf er opnieuw over te beginnen, en nog een keer als het moet.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen?

“Mannen zijn gericht op hiërarchie en status, ze zien zichzelf los van anderen. Vrouwen richten zich op de relatie en verbinding, zij zien zichzelf verbonden met anderen. Dat is een patroon dat er al van jongs af aan in zit: jongens spelen veel meer in grote groepen, meisjes meer één op één met hun beste vriendin. Jongens leren op jonge leeftijd te functioneren in groepen. Dat heeft zo zijn voordelen binnen organisaties. Jongens spelen ook andere spelletjes. Meisjes gaan samen knutselen of tekenen. Zij zijn meer gericht op gelijkheid: als je schooltje speelt, ben je omstebeurt de juf. Jongens houden zich helemaal niet bezig met ‘eerlijk’. Bij hen draait het om winnen en verliezen, dus spelen ze soldaatje. Die competitie zit er bij jongens al in.”

Hoe uit zich dat op het werk?

“Op het werk profileren mannen zich veel meer, ze zorgen beter voor zichzelf. Vrouwen houden liever gelijkheid in stand. Daarom vinden ze zichzelf profileren ook zo moeilijk. Ze hebben dan snel het gevoel dat ze anderen tekortdoen. Dat hebben mannen helemaal niet. Daarom hoor je vrouwen vaak praten in de ‘wij’-vorm. Mannen praten in ‘ik’-vorm: ik heb dit gedaan, ik heb dit gepresteerd. Probeer hierin een tussenweg te vinden. Maak je eigen rol helder! Dit heb ik geïnitieerd: ik heb het team samengesteld, ik heb een plan van aanpak gemaakt. Concreet. Benoem het. Zonder dat je alleen maar ‘wij’ zegt. Anders is het onduidelijk voor manager of leidinggevende.”

Hoe draag je je succes uit als je je daar niet comfortabel over voelt?

“Vrouwen hebben de neiging zichzelf naar beneden te praten, overkritisch te zijn en te letten op wat er nog niet goed gaat. Ga die switch maken. Wat doe ik al goed? Let op je kleinere successen. Maak een bondje met anderen, spreek bijvoorbeeld af om tijdens een bijeenkomst of borrel iets positiefs over de ander te zeggen. Dat gaat automatisch rondzoemen en je wint er een positiever imago mee, zonder dat anderen het opvalt. Of stuur eens een mailtje door naar je manager van een tevreden klant. Je kunt ook een ludieke actie verzinnen. Ik ken een dame die rond Sinterklaas in banketletters 20% had laten maken vanwege de kostenbesparing die ze had gerealiseerd, met een gedicht erbij. Ik bedoel maar: vier je succes op jouw manier. Deze dame oogstte er succes mee.”

Hebben managementassistenten hier baat bij?

“Als managementassistent heb je een ondersteunende rol. Dat maakt het risico op onzichtbaarheid een stuk groter. Maar je hebt weliswaar geen formele macht, maar wel informele macht, en je kunt invloed uitoefenen met je persoonlijkheid. Je wilt toch dingen voor elkaar krijgen, in je werk, of voor jezelf. Het helpt enorm als je snapt hoe de spelregels in elkaar zitten en dat je kunt switchen in de keuze in je gedrag. Je hebt in jouw functie immers te maken met veel verschillende mensen en types.”

Verdieping

Wil jij het ‘politieke spel’ leren spelen?  Op 1 december organiseert Elisa de Groot samen met Monic Bührs speciaal voor Management Support de training Stratego voor vrouwen. Hierin leert ze je het ‘politieke spel’. In deze masterclass leer je op jouw eigen manier met het strategisch spel om te gaan en gebruik te maken van jouw vrouwelijke kwaliteiten. Leer de ongeschreven regels van het spel, de spelers én het speelveld.

Reageer op dit artikel