nieuws

Van dromen naar doen

Persoonlijke ontwikkeling

Ze schrijft, spreekt en coacht over succes, leiderschap en ondernemen en ze is enthousiast over alles wat met het brein te maken heeft. Op 8 november spreekt ze op het Event Smart Brains over doelen halen. Waar haalt Janneke Stielstra haar motivatie zelf vandaan?

Van dromen naar doen
Beyoutiful Photography

“Ik wil de wereld mooier maken.”

Wat kunnen we van je verwachten op 8 november?

“Mijn sessie op het grote podium heet ‘Van dromen naar doen’. Je herkent het misschien wel: je hebt een plan en bent gemotiveerd om je doel te halen. Maar na een tijdje ebt je motivatie weg, je wordt ingehaald door de waan van de dag en je denkt ‘laat maar’. Weet dan dat je brein gewoon lui is, en energie wil besparen. Ik ga het dan ook hebben over je gewoontes en hoe ze werken. Wat zijn de zwakke schakels tussen je plan en het uiteindelijke resultaat? En wat kun je leren over je brein?”

Smart Brains

De lezing van Janneke Stielstra vindt plaats tijdens het ochtendprogramma om 11.10 uur en tijdens het middag­programma om 15.10 uur. Kijk voor meer informatie op managementsupportevent.nl

“Ik wil de wereld mooier maken.”

Heb je alvast een tip?

“Wil je iets nieuws beheersen of een doel bereiken, dan moet je eigenlijk een nieuw ‘pad’ aanleggen in je hersenen. En het duurt een tijd voordat dit pad een beetje zichtbaar en begaanbaar is, net als een pad dat je door een jungle moet kappen. En helemaal voordat je pad een snelweg is. Mijn tip is: wees je bewust van dit proces. Kies één doel en ga ervoor, doe geen honderdduizend dingen tegelijk. Dus niet én stoppen met roken én een marathon willen lopen én snelleeskampioen worden. Kies een doel en stick with it.”

Kun je iets vertellen over je eigen achtergrond?

“Op de middelbare school bleek dat talen niet mijn sterkste kant zijn. Ik vond dat heel irritant en ging toen al op zoek naar manieren om beter te leren. Later volgde ik de hbo-opleiding bestuurskunde en de universitaire studie Personeelswetenschappen. Tussen die twee studies in ben ik op reis gegaan naar Nepal en India. Ik gaf er les aan kinderen die uit tapijtfabrieken kwamen. Ik heb zelfs Engelse conversatieles gegeven aan docenten. Het was zo gaaf om te merken dat we na drie maanden al hele discussies hadden. We maakten nog steeds fouten, maar we waren niet meer bang om fouten te maken. Ik heb een diepe motivatie om de wereld mooier te maken.”

“Kies een doel en stick with it”

Was je toen ook bezig met het brein?

“Ja. Op de universiteit vreesde ik dat ik mijn diploma nooit zou halen, omdat de studie in het Engels was. Het kantelpunt kwam toen ik workshops mindmappen en snellezen volgde. Daar leerde ik van alles over het brein. Er ging een wereld voor me open. Waarom had niemand me dit eerder verteld? In sneltreinvaart kon ik met de opgedane kennis en vaardigheden mijn studie doorlopen. En het brein bleef me interesseren. Ik leerde bloggen, startte mijn website jannekestielstra.nl, richtte mijn eigen bedrijf op en maakte e-learnings over snellezen en mindmappen. Ik kreeg ook allerlei vragen van andere ondernemers. Toen heb ik de Academie voor online succes opgericht.”

Wat was voor jou de motivatie om ondernemer en spreker te worden op het gebied van brain performance, succes en persoonlijk leiderschap?

“Ik ben zeer geïnteresseerd in het brein en hoe je dit kunt toepassen om beter te worden. En ik ben sowieso enorm gericht op persoonlijke groei. Ik kom constant reminders tegen dat het leven zo kort kan zijn. Toen ik vijftien was, heb ik bijna mijn moeder verloren toen ze geopereerd werd en er iets misging. Dat vergeet ik nooit meer. Ik wil alles uit het leven halen.
Ook vind ik het heel leuk om dingen uit te testen. Werkt het voor mij, dan deel ik het graag met iedereen. Zo probeerde ik de ‘Helweek’: een week lang elke ochtend om 5 uur opstaan en focussen op één doel dat ik wil bereiken. Ik kan je zeggen: het is moeilijk, maar je voelt je geweldig. En ik test op dit moment de gadget Kickstarter Pavlok waarmee je gewoontes kunt afleren of positief aanleren. Tot nu toe werkt het nog niet 100% goed…”

Heb je een missie?

“Ik las laatst iets moois van Oprah Winfrey: ‘Het grootst mogelijk avontuur dat je ooit kunt aangaan is het leven van je dromen te leiden’. Dat is wat ik wil en doe.”

In de afgelopen jaren heb je veel onderzoek gedaan naar het brein en je hebt ook een e-book uitgebracht over breinessentials. Wat zijn die breinessentials?

“De breinessentials bestaan uit drie onderdelen. De eerste is: breinkennis. Als je meer weet over het brein dan gaat leren sowieso makkelijker. Het is een mythe dat rond je 25ste je hersenstellen afsterven. Nieuw onderzoek wijst uit dat je brein plastisch is: je kunt dus blijven leren. Zo moeten Londense taxichauffeurs een belangrijk examen doen: the knowledge heet het. Ze moeten 35.000 straten uit hun hoofd leren. Uit onderzoek onder deze taxichauffeurs bleek dat de hippocampus (waar het oriëntatievermogen en ruimtelijk inzicht zit) was gegroeid door het leren van dat stratenplan. Oefenen baart dus kunst en je brein groeit. Ofwel: use it or lose it!
De tweede essential is breintechniek, bijvoorbeeld het beheersen van mindmappen en geheugentechnieken. En de derde is hoe je goed kunt zorgen voor je brein. Dat doe je onder andere door goed te slapen. Het is noodzakelijk om je rust te nemen.”

Een gedeelte van je e-book gaat over timemanagement. Hoe pak jij dit zelf aan?

“Toen ik mijn e-book schreef, had ik veel houvast aan de Getting Things Done-methode. Nu helpt het boek Eén ding van Gary Keller me met de boodschap: focus op één ding, op wat voor jou een vliegwiel kan zijn. Het gaat erom waar je goed in bent en wat je ontzettend leuk vindt.”

Je sessie tijdens het congres gaat over ‘Van dromen naar doen’. Stel: je hebt altijd al de droom gehad om voor jezelf te beginnen als virtual assistant. Welk advies zou je geven?

“Zorg dat je je eigen website hebt, de simpelste versie in WordPress is al prima. Bedenk dat er heel veel ondernemers zijn die hulp nodig hebben en die bepaalde zaken willen uitbesteden. Ik heb zelf gewerkt met een Nederlandse virtual assistant in Australië. Zij kon blogs editen, online zetten en webinars klaarzetten. Een virtuele assistent is echt ideaal. Je hebt zelfs een speciale VA Academy.
Mijn eigen diepste drive is dat ik werk waar en wanneer ik wil. Ik ben nu aan het werk, maar om 14.45 komen mijn kinderen thuis en ben ik er voor ze. Dan werk ik ‘s avonds weer. Ik bepaal zelf mijn tijden. Wist je dat er zelfs een ‘campernomade is’, een dame die in haar camper reist door Europa en de kost verdient met haar laptop? Er is zoveel mogelijk!”

Breinfeiten van Janneke

Multitasken bestaat niet: je brein switcht alleen maar tussen verschillende taken. Je kunt dus beter echt niet bellen tijdens het autorijden.

Veel mensen denken dat ze met snellezen minder kunnen onthouden. Maar het tegendeel is waar. Juist als je te langzaam leest, onthou je minder. Je brein gaat zich namelijk vervelen en haakt af door aan andere zaken te gaan denken. Verhoog je je tempo, dan verhoog je je focus, lees je geconcentreerder en onthoud je meer.

Je brein heeft maar liefst honderd miljard hersencellen. Dit aantal is niet eens zo belangrijk, maar de verbindingen. Je krijgt op één dag 50.000 prikkels te verwerken. Daarvan blijven er slechts 2.000 ‘hangen’ die je onthoudt.

Je brein is plastisch: je kunt dus blijven leren.

Iedereen zou ‘dopaminedealer’ moeten worden. Dopamine is een stofje waar je gelukkig van wordt. Dat kun je doen door complimenten te geven. Daar worden je collega’s blij van! Dopamine zorgt voor een geluksgevoel, je staat open voor nieuwe ideeën en je kunt beter leren. Een goede sfeer op het werk waar mensen elkaar complimenteren is dus een goed idee.

Boekentips van Janneke

The miracle morning (Hal Elrod): over vroeg opstaan en je doelen bereiken
Breinessentials: e-book van Janneke. Te downloaden op haar site jannekestielstra.nl.
Eén ding (Gary Keller)

Reageer op dit artikel