nieuws

Assertiviteit: ‘Ik cijferde mezelf weg, nu tel ik mee’

Persoonlijke ontwikkeling

De vraag ‘Wat vind jij hier nou eigenlijk van?’ zette Eliza voor het blok. Ze leerde zich uitspreken en telt nu echt mee. Een best practice over assertiviteit.

Assertiviteit: ‘Ik cijferde mezelf weg, nu tel ik mee’

Naam: Eliza Molenaar
Functie: secretaresse
Bedrijf: Actor, bureau voor sectoradvies (pensioenen)

“Ik was jarenlang een klassieke secretaresse bij verschillende organisaties. Ik cijferde mezelf vaak weg en durfde niet veel te zeggen. De gedachte dat mijn mening telt, kwam niet in me op. Een vraag stellen in een vergadering? Ja, om m’n notulen goed te kunnen maken, verder niet.”

‘Door de training assertiviteit heb ik oude patronen achter me gelaten’

“Waar ik nu werk, denken we veel bedrijfsmatiger. Dat verlangt een andere houding. Het is een hele stap van ‘maak even wat kopietjes voor me’ naar antwoord geven op de vraag: ‘Wat vind jij hier eigenlijk van?’ Ik kon daarin niet goed mee en ik wist niet goed hoe ik mij moest uitspreken.”

Door de assertiviteitstraining die ik bij Management Support heb gevolgd, heb ik veel van die oude denkpatronen achter me gelaten en kan ik de inhoudelijke rol die ze van mij verwachten ook pakken. Ik heb echt stappen gezet. Ik zal nooit op de voorgrond treden, ik functioneer achter de schermen het beste. Maar wat meer van mezelf laten zien, ideeën inbrengen, m’n stem laten horen, dat gaat steeds beter.

Ik merk ook dat mensen meer notie van me nemen, meer respect voor me hebben en om mijn mening vragen. Ik zit erbij en ik ben iemand, ben meer onderdeel van het team.”

‘Mijn ideeën worden nu opgepakt’

“Een grotere inhoudelijke betrokkenheid maakt het werk als secretaresse ook leuker. Zo denk ik actief mee over de invulling van bijeenkomsten voor bijvoorbeeld pensioenfondsbesturen. Het is leuk om te ervaren dat ideeën die ik voorstel ook goed worden ontvangen en zelfs worden opgepakt.

Soms zeg ik iets wat de plank misslaat, maar ook dat is een leerproces. Wat in mijn ogen helpt, is een volgende stap: inhoudelijk beter geïnformeerd zijn. Daarom heb ik een basiscursus pensioenen gevolgd, dan weet ik ook waar we het over hebben en dat maakt het meepraten veel makkelijker. Binnenkort ga ik ook de vervolgcursus doen.

Recent is er een beleidsadviseur vertrokken die nauw samenwerkte met mijn manager, er staat een vacature uit. Ik pak nu een gedeelte van haar taken op. Dit zie ik als een kans, geen verhoging van mijn stapel, ik werk er niet ’s avonds voor. Ik help er iemand mee uit de brand, maar leer er ook veel van en kan laten zien wat ik in m’n mars heb.

Voor mijn training zou ik hebben gedacht: dit kan ik niet. Sterker, als iemand voor ik hier kwam werken had gezegd dat ik dit soort dingen nu zou doen, had ik diegene nooit geloofd.”

Word ook effectief assertief!

Reageer op dit artikel