nieuws

Zelfleiderschap: ‘Het is zaak te laten zien wat je waard bent’

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfleiderschap: ‘Het is zaak te laten zien wat je waard bent’

Wie z’n ambities wil waarmaken, doet er goed aan de regie in eigen hand te nemen. Met onzekerheid en bescheidenheid kom je niet zo ver als je misschien zou willen. Met zelfleiderschap en zelfsturing wel. Het secretariaat waar Anna Duursma werkte kreeg extra taken en moest zelf initiatief gaan nemen. “We hebben gekeken naar elkaars sterke kanten.”

Naam: Anna Duursma
Functie: Secretaresse afdeling Centrale Dienst en Ondersteuning
Organisatie: GGD Fryslan

“Bij een reorganisatie ging de laag van clusterhoofden eruit en hielden we managers en teams over. De secretariaten kregen hierdoor extra taken. De organisatie wilde dat we zelf initiatief zouden nemen. Leergierigheid en nieuwsgierigheid worden geprikkeld, een actieve houding erg gewaardeerd. Een hele omschakeling, maar wel een leuke!

We hebben bij de start van ons samengestelde team met ons vieren gekeken naar elkaars sterke kanten. Wat vind je leuk? Waar word je blij van? Prachtig genoeg was dat bij iedereen wat anders. ICT sprak mij enorm aan en ook financiën en communicatie. Dus dat zijn mijn aandachtsgebieden. Ik hou bijvoorbeeld de budgetten bij en als het rond is, hoeft de manager alleen akkoord te geven. Wat het best bij je past, daar kun je het beste in bloeien.
Als er een project aankomt, kijken we wie het wil oppakken en eigenlijk gaat dat heel organisch. We stemmen wel steeds onderling af, om misverstanden en dubbel werk te voorkomen en ook om geen kennis te missen die een van ons heeft. We geven elkaar feedback en zijn flexibel als iets toch anders uitpakt dan waar we op hadden geanticipeerd.

Jezelf een stapje hoger brengen

We mogen zelf actief op zoek naar projecten en gaan in gesprek om te kijken wat we kunnen doen om een project in te richten en uit te voeren. Waren we ooit gewend vijf dagen achter ons bureau te zitten om dingen af te handelen, nu zijn we minstens de helft van de tijd van onze plek. Collega’s moeten er ook aan wennen, je bent er niet meer altijd. Maar we zorgen dat er, volgens ons eigen dienstrooster, altijd iemand is om ad-hocvragen te beantwoorden en standaardmails en -telefoontjes af te handelen.

We zitten niet echt op de inhoud, maar zijn het klassieke secretaressewerk wel ver voorbij. Dat moet ook, het vak verandert snel, het is dus zaak te laten zien wat je waard bent. Als je het kunt en wilt, kun je jezelf een stapje hoger brengen. Ik ben vrij ambitieus en wil niets liever dan me blijven ontwikkelen, ik doe ook een opleiding tot projectassistent. Als ik nu al een project kan trekken, dan zal ik het niet laten, zeker als het om mijn favoriete onderwerpen draait. Ik heb mezelf voorgenomen nog beter in de gaten te houden welke projecten eraan komen. Bijvoorbeeld: onze manager schrijft wekelijks een blog, ik voorzie hem daarvoor van informatie en plaats het op intranet. Als daar iets van een project in gloort, kan ik daarop inspelen en hoef ik niet te wachten tot de manager het bij ons neerlegt.”

Aan de slag met jouw zelfleiderschap

Management Support Event 2018

Op 15 november organiseert Management Support het jaarlijkse Management Support Event. Dit jaar staat het event volledig in het teken van zelfleiderschap en zelfsturing. Schrijf je snel in en laat je inspireren door onze sprekers.

Voor nog meer verdieping schrijf je je in voor de training Persoonlijk leiderschap.

Reageer op dit artikel