nieuws

Lucy Brazier over de toekomst van het assistantvak [video 5]

Persoonlijke ontwikkeling

Management Support-hoofdredacteur Vera Bot interviewde Lucy Brazier, uitgever van Executive Secretary Magazine en wereldwijd vaandeldrager van het secretaressevak, ruim een uur over de functie van assistant. Ze praatten over zelfleiderschap, de toekomst van het vak, rolmodellen en haar nauwe samenwerking met haar assistant. Dit is het vijfde en laatste deel: de toekomst van het assistantvak.

Lucy Brazier over de toekomst van het assistantvak [video 5]

Robots en AI

In het interview ‘Step up!’ zei ze al dat ze niet bang is dat robots al het werk overnemen en de assistant werkloos achterlaten. Alleen degenen die echt uitsluitend administratieve taken hebben, zitten in de gevarenzone. “Kunstmatige intelligentie is vooral zeer taakgericht, zo werkten secretaresses vroeger ook: ze voerden reactief taken uit, stelden zich dienstbaar op. Nu draait het om proactiviteit, of je de business snapt. Je moet communicatief zijn, beslissingen durven nemen, goed kunnen samenwerken. Robots vullen eigenlijk het gat tussen de secretaresse van weleer en de assistant van nu.” De soft skills, daar gaat het om, en die leer je een robot niet aan.

Ze raadt aan om goed te kijken naar je toegevoegde waarde, hoe je je manager kunt laten schitteren. Wat kun je toevoegen om het proces soepeler en makkelijker te laten verlopen? Hoe kun je een verschil maken door taken van je executive over te nemen? Weet wat de pijnpunten zijn van je manager. Wat probeert hij dit jaar te bereiken? Zijn jullie kpi’s op elkaar afgestemd? Die moeten matchen natuurlijk.” In het artikel ‘Manage je manager’ gaat ze hierop dieper in en op de drie dingen die je als assistant moet kunnen.

Video: toekomst

In deze vijfde en laatste video van de serie gaat ze in op vier types assistants, met op het hoogste niveau: de strategisch businesspartner.

Gerelateerde artikelen

Lucy Brazier is CEO van Marcham Publishing in Londen, uitgever van Executive Secretary Magazine en veelgevraagd spreker wereldwijd.
Lees het grote interview met haar: Lucy Brazier, vaandeldrager Executive Secretary Magazine: ‘Step up!’
En met haar assistant Matthew: Matthew Want, PA Lucy Brazier: ‘Zorg dat je rol ertoe doet’
Welke drie zaken moet je als assistant beheersen? Lees het in: Manage je manager.

Alle video’s

Zelfleiderschap en de rol van assistant

Managing up

De perfecte assistant

Rolmodellen

Reageer op dit artikel