nieuws

Lucy Brazier over managing up [video 2]

Persoonlijke ontwikkeling

Management Support-hoofdredacteur Vera Bot interviewde Lucy Brazier, uitgever van Executive Secretary Magazine en wereldwijd vaandeldrager van het secretaressevak, ruim een uur over de functie van assistant. Ze praatten over zelfleiderschap, ‘managing up’, de rol van communicatie daarbij, de toekomst van het vak én over rolmodellen. Deel 2: managing up.

Lucy Brazier over managing up [video 2]
Lucy Brazier

Op de vraag hoe je de beste assistant of secretaresse kunt zijn, antwoordde Lucy in een eerder interview al: “Het draait allemaal om communicatie. Je hebt twee oren en een mond, gebruik ze in die volgorde. Dan kun je het niet verkeerd doen.” Maar de juiste vragen stellen is ook een vaardigheid.

Zelfleiderschap en managing up

In deze video gaat ze in op het verschil tussen zelfleiderschap en ‘managing up’. Zelfleiderschap gaat over de manier waarop je naar jezelf kijkt en jezelf de goede kant opsturen. Managing up gaat veel meer over je communicatiestijl en of je die kunt aanpassen aan degene met wie je op dat moment te maken hebt.

“Wil je invloed hebben, dan zijn juist de communicatieve vaardigheden van het grootste belang. Als assistant moet je de business kennen, je manager kennen én de juiste vragen stellen.”

Daar geeft ze een aantal voorbeelden in deze video:

Lucy Brazier, video 2: Managing up!

In de komende weken volgen ook andere video’s met Lucy Brazier.

Reageer op dit artikel