nieuws

70 procent van werknemers ervaart negatieve invloed op privéleven

Persoonlijke ontwikkeling

Uit onderzoek van Viking blijkt dat meer dan 70 procent van werknemers vindt dat werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven. Alhoewel 4 op de 5 Nederlanders aangaf over het algemeen een goede balans te hebben tussen werk en privé, bleek bij verder doorvragen dat het merendeel toch significante negatieve gevolgen ervaart door hun werk.

70 procent van werknemers ervaart negatieve invloed op privéleven

Die gevolgen zijn vooral te wijten aan: een grotere werklast, een negatieve werkomgeving en telefoontjes en e-mails die buiten werktijden beantwoord moeten worden. Dit leidt tot klachten als stress en spanning, niet genoeg tijd voor ontspanning en zelfzorg, te weinig slaap en andere fysieke of mentale klachten.

Is deze disbalans normaal? Annemie Schuitemaker, career coach bij Career & Live, meent: “Stress is niet het probleem, maar het enorme gebrek aan herstel. We racen maar door zonder pauze te nemen overdag, in het weekend, tijdens de vakantie. We staan letterlijk altijd aan. We lummelen te weinig.”

Toenemende werkdruk

In een recent FD-artikel schrijven wetenschappers Hans Kasper en Jose Bloemen er het volgende over: “De laatste (crisis)jaren zijn werknemers ontslagen. Hierbij gaat het vaak om de ondersteunende functies. De zogenaamde achterblijvers moeten dit werk erbij nemen. Zij worden meer en meer gedwongen tot het verrichten van werk dat niet bij hun competenties of interesses past. De werkdruk neemt toe en het werkplezier af.”

Een op de vijf werknemers zegt dat flexibel werken hun een betere balans zou geven. De Wet flexibel werken geeft werknemers de mogelijkheid om hun werkduur, -tijden, en -plaats aan te passen naar hun behoeften. Werkgevers moeten dit verzoek honoreren, tenzij het verzoek zwaarwegende gevolgen heeft voor bedrijfsbelangen. Toch blijkt uit het Viking-onderzoek dat een kwart van de werknemers zonder goede reden is afgewezen toen zij beroep deden op de wet. Een kwart van de werknemers heeft zelfs nog nooit van deze wet gehoord.

Vrouwen en jongeren zetten werk moeilijker van zich af

Als het gaat om werk van je af kunnen zetten als je thuis bent, is er een verschil tussen mannen en vrouwen. In een onderzoek naar de balans tussen werk en privé van Viking zegt 44 procent van de vrouwelijke ondervraagden dat dit een negatief gevolg heeft op hun privéleven. ‘Slechts’ 28 procent van mannen kampt met dit probleem.

Volgens Annemie Schuitemaker heeft dit te maken met het schuldgevoel van vrouwen. “Ze willen iedereen pleasen en voor iedereen hun best doen. Als mannen niet werken denken ze er ook niet aan.” Er is ook een verschil tussen oudere en jongere werknemer. Veertig procent van de werknemers boven de 50 vindt namelijk dat werk hun privéleven niet negatief beïnvloedt, terwijl 80 procent van de millennials het tegenovergestelde ervaart.

Mentaliteit

Ook verschil in mentaliteit schijnt mee te spelen. Zo geeft meer dan 56 procent van de 45-plussers aan dat zij nog nooit hun werk-privébalans hebben opgeofferd. Het merendeel van 18-24-jarigen zei al wel een keer hun werk-privébalans te hebben opgeofferd. De voornaamste reden hiervoor is dat zij bang waren voor negatieve gevolgen voor hun baan, als zij de werk-privébalans niet opgaven (31%). Daarnaast speelden ook het opbouwen van een cv (16%) en het krijgen van een promotie (16%), een salarisverhoging (16%) of een unieke ervaring (16%) mee voor deze carrièrestarters.

Meer lezen over een betere balans:

Leer balanceren tussen de ‘ik’ en de ‘ander’

Hoe zorg je ervoor dat je behulpzaamheid niet omslaat in zelfopoffering? In de training Balanceren tussen ‘ik’ en ‘de ander’ leert psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering je alles over grenzen stellen. Dat is immers een voorwaarde om behulpzaam te kunnen blijven en je organisatie op een gezonde en effectieve manier te kunnen dienen.

Reageer op dit artikel