nieuws

De rok is terug van weggeweest: zo kies je model en combinatie

Persoonlijke ontwikkeling

De rok is terug van weggeweest: zo kies je model en combinatie

De rok is terug in de mode, met genoeg lengte om hem ook op werk te kunnen dragen. Imagostylist Berna de Jong legt uit hoe je een model uitkiest en waar je de rok mee kunt combineren.

Voor veel vrouwen is de rok (net als de jurk) een favoriet kledingstuk. Houd jij van de vrouwelijke look en draag je graag een rok? Dan heb ik goed nieuws voor je: de rok is terug van weggeweest. Op de modeshows en in de winkels zie je de rok in veel variaties terugkomen.

Een belangrijk kenmerk van de rok van nu is de lengte. De rok is lang. ‘Tuttig lang’, zoals er tijdens de modeshow werd opgemerkt. Tuttig lang of niet. Wat de juiste roklengte is, daar hoef je je dit seizoen niet druk over te maken. De rok die nu in de kledingrekken hangt heeft voor kantoor altijd de ‘goede’ lengte en is nooit te kort.

Bereid je voor op de toekomst

Bereid je voor op de toekomst

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de rok. Welke modellen zijn er en welke exemplaren zijn uitermate geschikt voor de werkvloer? En hoe combineer je de rok?

Kokerrok

Met stip op één: de kokerrok. Dit model is een echte klassieker. Kenmerkend aan de kokerrok is dat deze de lijnen van het figuur volgt, een hoge taille kent en over de knie valt. De rechte lijnen van dit model rok maken direct impact en geven een krachtige uitstraling. Het is een misverstand om te denken dat de kokerrok alleen geschikt is voor de slanke vrouw. Je hoeft niet per se maatje 36 te hebben om er in deze rok goed gekleed uit te zien. Ook de vollere vrouw kan in een kokerrok goed voor de dag komen.

Let dan vooral op de stof, de kleur en het dessin. Kies stevige stoffen zoals wol en vermijd glans. Een donkere kleur camoufleert en een lichte kleur accentueert. En wees je bewust van het optische effect van lijnen. Horizontale lijnen verbreden en verticale lijnen verlengen. De kokerrok kun je klassiek stylen met blouse en pump, maar een iets sportievere, meer casual look is natuurlijk ook mogelijk. Combineer de rok dan met een trui en platte schoen of lange laars. Een goed adres voor de kokerrok (pencil skirt) dat ik je niet wil onthouden is Tubino. Dit bedrijf is van Nederlandse bodem en is gespecialiseerd in de kokerrok en kokerjurk.

Plissérok

De plissérok is een andere topper die we nu veel gaan zien. De rok heeft plooien en lengte, soms zelfs tot de enkel. Aan deze rok kleeft een conservatief imago. Dat is jammer en niet terecht, want op de juiste wijze gestyled zie je er in deze rok vrouwelijk, professioneel en elegant uit. Ben je klein, zorg er dan voor dat de rok niet te lang valt. Ook deze rok kun je op een formele of een meer informele wijze dragen door te variëren met een blouse of twinset on top dan wel een trui. Bedenk bij deze laatste variant (rok met trui) of deze combinatie geschikt is voor jouw rol en past bij het imago van jouw bedrijf.

Hoe combineer je de rok?

Wil je een zakelijke look? Combineer de rok dan met meer zakelijke items, zoals een blouse, nette top, jasje en een klassieke schoen zoals de pump of nette lange laars. Zo onderstreep jij jouw zakelijke uitstraling. Draag je de rok in combinatie met minder formele kledingstukken, zoals een trui, lang vest, T-shirt en sportievere schoen (sneaker, stoere laarzen), dan creëer je een meer casual look. Maak combinaties die passend zijn voor de (werk)situatie, voor jou en jouw functie en voor wat jij wilt uitstralen. Op die manier onderscheid jij je positief en ben je een geloofwaardige gesprekspartner.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de perfecte rok te vinden, een exemplaar die jouw professionaliteit onderstreept. Kleed je naar de functie die je hebt of ambieert. Op die manier laat jij met jouw buitenkant zien wie je bent en waarvoor je staat.

Geloof jij ook in de kracht van uitstraling en zichtbaarheid? Investeer dan in jouw uiterlijke presentatie zodat jij met jouw verschijning het verschil maakt en gezien wordt. Mijn motto luidt: ‘Een stijlvolle verpakking verkoopt jouw inhoud.’ Besteed dus aandacht aan jouw verpakking. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.

Meer kledingtips

Berna de Jong is imagostylist en eigenaar van Berna de Jong Kleur & Stijl. Lees van haar ook:

Reageer op dit artikel