tool

Voorbeeld arbeidsconflictenprotocol

Persoonlijke ontwikkeling

Zelf aan te passen met specifieke afspraken binnen jouw organisatie

Een arbeidsconflictenprotocol geeft een stapsgewijze aanpak bij arbeidsconflicten. Dit moet ertoe leiden dat bij een arbeidsconflict de schade minimaal is voor alle partijen. Daarnaast voorkomt een arbeidsconflictenprotocol medicalisering van arbeidsconflicten. Vaak melden medewerkers zich ziek bij een (hoog opgelopen) arbeidsconflict. Er is echter geen sprake van ziekte maar van ‘verziekte’ verhoudingen. Het gaat er om dat deze verhoudingen weer gezond worden.

Je vindt hieronder een voorbeeld van een arbeidsconflictenprotocol, gemaakt door Gabor Mooij. Dit kun je aanpassen met specifieke afspraken voor je organisatie. Het protocol kan standaard deel uitmaken van arbeidsovereenkomsten of de personeelsregeling, naast bijvoorbeeld een verzuimprotocol.

Het voorbeeld arbeidsconflictenprotocol bestaat uit vier stappen:

  1. melding van het conflict
  2. conflictbemiddeling
  3. terugkeer
  4. evaluatie.

Klik hier voor het voorbeeldprotocol arbeidsconflicten.

Reageer op dit artikel