vraag & antwoord

Ik wil minder gaan werken. Mag mijn werkgever mijn verzoek honoreren door me een andere functie te geven?

Persoonlijke ontwikkeling

De Wet aanpassing arbeidsduur is ervoor bedoeld dat jij meer of minder kunt gaan werken in je huidige functie. Je werkgever kan je niet zomaar een andere functie voorstellen, hij moet de wet volgen bij het behandelen van je verzoek. Alleen als het bedrijf in de problemen zou komen (roostertechnisch, veiligheid enz.) wanneer jouw functie […]

De Wet aanpassing arbeidsduur is ervoor bedoeld dat jij meer of minder kunt gaan werken in je huidige functie. Je werkgever kan je niet zomaar een andere functie voorstellen, hij moet de wet volgen bij het behandelen van je verzoek. Alleen als het bedrijf in de problemen zou komen (roostertechnisch, veiligheid enz.) wanneer jouw functie parttime bezet wordt, kan hij je verzoek weigeren. Je werkgever moet schriftelijk op je verzoek reageren en moet de weigering (en het daarbij aangeboden alternatieve voorstel) kunnen onderbouwen.

In de rubriek Persoonlijke Groei en op de website van het ministerie van SZW vind je meer informatie over de wet, aan welke voorwaarden jouw verzoek moet voldoen, wanneer je werkgever mag weigeren enzovoort.

Reageer op dit artikel